Přeskočit na obsah

Vodíková kazeta bude testována smart city vývojářem

Toyota a Woven Planet provedou zkušební testy na různých místech, včetně rozvoje chytrého města Woven City v Susono City v prefektuře Shizuoka v Japonsku.

Woven Planet, dceřiná společnost Toyota Motor Company, která buduje chytré město na úpatí hory Fudži v Japonsku, vyvinula funkční prototyp přenosné vodíkové kazety schopné napájet širokou škálu aplikací v domácnosti i mimo ni.

Toyota a Woven Planet provedou zkušební testy na různých místech, včetně Woven City, které se v současnosti staví v Susono City v prefektuře Shizuoka.

Uhlíková neutralita

Organizace studují řadu schůdných cest k uhlíkové neutralitě a vodík považují za slibné řešení. Uvádějí, že vodík má významné výhody: při použití vodíku se nevypouští žádný oxid uhličitý (CO2); a když se vodík vyrábí pomocí obnovitelných zdrojů energie, jako je vítr, slunce, geotermální energie a biomasa, emise CO2 jsou minimalizovány i během výrobního procesu. Vodík lze také použít k výrobě elektřiny v systémech palivových článků a jako palivo pro spalování.

Toyota a Woven Planet spolupracují s asijskou integrovanou energetickou společností Eneos Corporation na vybudování komplexního dodavatelského řetězce na bázi vodíku zaměřeného na urychlení a zjednodušení výroby, dopravy a každodenního používání. Tyto zkoušky se zaměří na uspokojení energetických potřeb obyvatel města Woven City a lidí žijících v okolních komunitách.

V březnu byla podepsána společná dohoda mezi Eneos Corporation a Toyota Motor Corporation o prozkoumání výroby vodíku bez oxidu uhličitého ve Woven City, přičemž již existují plány na vybudování vodíkové čerpací stanice v těsné blízkosti města.

Cílem Toyota a Woven Planet je pomoci vodíku stát se běžným tím, že bude tato čistá forma energie bezpečná, pohodlná a cenově dostupná. Doufají, že vytvořením základního dodavatelského řetězce usnadní tok většího objemu vodíku a pohánění více aplikací. Woven City bude zkoumat a testovat řadu energetických aplikací využívajících vodíkové kazety, včetně aplikací pro mobilitu a domácnost.

Organizace předložily řadu výhod používání vodíkových kazet:

přenosná, cenově dostupná a pohodlná energie, která umožňuje přivést vodík tam, kde lidé žijí, pracují a hrají si bez použití potrubí
rozměry prototypu 400 mm na délku x 180 mm v průměru
cílová hmotnost: 5 kg
vyměnitelné pro snadnou výměnu a rychlé dobíjení
objemová flexibilita umožňuje širokou škálu každodenních aplikací
infrastruktura malého rozsahu může uspokojit energetické potřeby ve vzdálených a neelektrifikovaných oblastech a být rychle odeslána v případě katastrofy.

 

Toyota a Woven Planet společně s vynálezci a lidmi žijícími ve Woven City a jeho okolí uvedli, že budou v průběhu času pokračovat v rozvoji mobility vývojem praktičtějších aplikací pro vodíkové kazety. Konečným cílem je vytvořit uhlíkově neutrální společnost, kde každý bude mít přístup k čisté energii, nejprve v Japonsku a poté po celém světě.

V loňském roce začaly práce na rozvoji japonského chytrého města, které se nachází na úpatí hory Fudži. Nakonec bude domovem 2 000 obyvatel a výzkumníků, kteří budou testovat a vyvíjet řadu technologií. Kromě toho, že je uhlíkově neutrální, usiluje o to být „nejbezpečnějším městem mobility“ na světě.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS