Přeskočit na obsah

Americké státy žalují Google, zasahuje podle nich do soukromí uživatelů

Tři americké státy a federální okrsek kolem metropole Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google, která podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků. Uživatelé podle stížnosti v podstatě nemají možnost zamezit tomu, aby firma sledovala jejich polohu. Google, který provozuje největší internetový vyhledávač stejného názvu, podle žaloby uživatele klame. Dává jim totiž falešný dojem, že se mohou rozhodnout, které informace o nich Google shromažďuje, informuje agentura AP. Google se hodlá bránit a tvrdí, že žaloba vychází ze zastaralých a nepřesných informací.

„Zákazníci, kteří používají produkty Googlu, nemohou Googlu zabránit v tom, aby zaznamenával, ukládal a zpeněžoval jejich polohu,“ píše s v žalobě podané u federálního okrsku. Technologický obr má podle ní „bezprecedentní schopnost monitorovat každodenní aktivity zákazníků“.

„Podnikatelský model Googlu závisí na neustálém sledování uživatelů,“ uvedl ve vyjádření generální prokurátor federálního okrsku Karl Racine. Podobné stížnosti k soudu dali i jeho kolegové ze států Texas, Indiana a Washington.

Google má podle Racina značný finanční zájem na tom, aby mlžil ohledně toho, jakým způsobem sbírá a nakládá s daty o poloze svých uživatelů. Podle žaloby uživatelům záměrně komplikuje snahu ze shromažďování dat se vyvázat. Údaje o poloze zákazníků přitom hrají klíčovou roli v prodeji digitální reklamy, který mateřské společnosti Googlu za rok 2020 přinesl na tržbách 150 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč).

Mluvčí firmy Jose Castaneda médiím řekl, že se Google hodlá proti žalobě bránit a „uvést věci na pravou míru“. „Generální prokurátoři přišli s případem založeným na nepřesných tvrzeních a zastaralých prohlášeních ohledně našich nastavení,“ uvedl ve vyjádření. Google podle něj v posledních letech učinil řadu vylepšení, díky nimž je možné jednoduše spravovat, jak je nakládáno s daty o poloze uživatelů. Firma také omezila množství dat, která o svých zákaznících ukládá, pokračuje prohlášení.

Google se dostal do řady sporů v USA i v EU zejména kvůli zneužívání svého výsadního tržního postavení při vyhledávání obsahu na internetu a poskytování reklamy. Nově podaná žaloba je v podstatě totožná se stížností z roku 2020 z Arizony, kterou se nyní zabývají soudy. V rámci tohoto sporu vyšlo najevo, že i někteří zaměstnanci Googlu vyjadřovali pochybnosti ohledně toho, jak firma nakládá s daty uživatelů, kteří dali najevo, že nechtějí, aby firma zaznamenávala jejich polohu.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy