Přeskočit na obsah

Arrow Forum 2022: Rozhovor s Radkem Čelůstkou na téma kybernetická bezpečnost

Arrow Forum rozhovor Radek Čelůstka

11. října 2022 se v Cubex Centru Praha koná ARROW FORUM, kde hlavními tématy konference budou kybernetická bezpečnost a cloud. Na dotazy z oblasti bezpečnosti odpovídal Radek Čelůstka, ředitel obchodní jednotky Security & Networking divize Arrow ECS pro Českou a Slovenskou republiku.

Jak vnímáte v Arrow oblast kybernetické bezpečnosti?

Obecně oblast kybernetické bezpečnosti vnímám jako jednu z nejdynamičtějších oblasti Value Added distribuce. Každý den najdeme informace o stále větším množství identifikovaných zranitelnosti a množství kyber útoků směrovaných na zákazníky. Nestačí už tedy mít pouze základní úroveň zabezpečení, ale mít schopnost identifikovat zranitelnosti své infrastruktury, být schopen je kategorizovat podle úrovně důležitosti a podle toho modifikovat zabezpečení infrastruktury. Je to nikdy nekončící proces, kde výrobci bezpečnostních technologii přinášejí stále nové a sofistikovanější technologie. Úkolem Arrow je být trusted advisor partnerům a zákazníkům, pomáhat porozumět tomuto vývoji a nabízet zákazníkům a partnerům ucelena řešení, namísto parciálních.

Tedy abych byl konkrétní, vše začíná vhodným vulnerability management řešením, výkonným zabezpečením všech perimetrů organizace ideálně s víceúrovňovou ochranou, až po zabezpečení aplikací, nezbytnou součástí našeho každodenního života. S vysokou mírou škálovatelnosti podle potřeb daného zákazníka.

Arrow Electronics logoAby to naši partneři mohli zvládnout, potřebují dostatečnou míru znalostí, jejichž vývoji věnujeme významnou míru pozornosti. A nebo mít možnost se obrátit na naše týmy v Arrow.

Z výše uvedeného je vidět, že se naši stávající dodavatelé neustále vyvíjejí a pokrývají nové a nové oblasti kybernetické bezpečnosti, mění své přístupy k zabezpečení a zároveň Arrow portfolio se neustále rozšiřuje. Do budoucna tomu nebude jinak. V tuto chvíli máme v security portfoliu 18 výrobců, a jen za poslední rok se naše portfolio rozšířilo o další 3 výrobce: OPSWAT- anti-malware řešení se schopností nasazení až 32 anti-malware enginů současně, Delinea, která je leaderem v oblasti zabezpečení privilegovaných účtů. A posledním akvizici BlueShield, což je technologie na klasifikaci, filtrování a blokování škodlivých DNS v reálném čase dříve, než dojde k jakémukoli ohrožení infrastruktury.

Radek Čelůstka, ředitel obchodní jednotky Security & Networking divize Arrow ECS pro Českou a Slovenskou republiku.
Radek Čelůstka, ředitel obchodní jednotky Security & Networking divize Arrow ECS pro Českou a Slovenskou republiku

Jak jsem ale uvedl dříve, i stávající dodavatelé věnují inovacím velké úsilí. A my se snažíme toto úsilí přiblížit zákazníkům a partnerům. Například firma Check Point a jejich koncept elastického firewallu MAESTRO je něco z mého pohledu fantastického a zajímavého pro náš trh. Stejně tak společnost F5, nabízející stále větší míru zabezpečení aplikací s integrací už do samotného vývoje aplikací. Jejich investice do technologii jako Shape nebo Voltera je příslibem do budoucna. Těch technologických novinek je velká spousta a já jsem vděčný za to, že můžeme zastupovat výše uvedené výrobce na trhu.

Co je vlastně Value Added distribuce v dnešní době?

Z mého pohledu je Value Added distribuce nezbytnou součástí prodeje highendových technologií a obsahuje několik na sebe navazujících činností. I samotná dlouholetá znalost trhu a partnerů je něco, co u nás výrobci hledají. Zpět k tomu, co je Value Added distribuce: je to nikdy nekončící edukace stávajících partnerů, poradenství v oblasti obchodu a samotných technologií, vyhledávaní potenciálních nových partnerů, lead generation aktivity na koncový trh, finanční služby, vlastní školící centrum přinášející jak certifikované tak přizpůsobené školení zákazníkovi na míru, tak i vlastní platforma pro neustále se rozvíjející a zvětšující se obchod v oblasti cloudu.