Přeskočit na obsah

Británie zvažuje, že vedle hotovosti zavede digitální libru

Británie zvažuje, že vedle hotovosti zavede digitální libru. Informovalo o tom britské ministerstvo financí. Úřad o plánu diskutuje s centrální bankou, která by digitální měnu vydávala. Jiné digitální měny jako bitcoin nebo ether vydávají soukromé společnosti a jejich hodnota výrazně kolísá.

Spotřebitelé a podniky by digitální libru mohli používat pro každodenní platby v obchodech i na síti. Digitální měna by mohla být zavedena nejdříve v druhé polovině tohoto desetiletí a hotovost by neměla nahrazovat, ale doplňovat.

„Hotovost bude i nadále existovat,“ řekl ministr financí Jeremy Hunt. „Digitální libra vydaná a garantovaná Bank of England by mohla být novou platební metodou, která je důvěryhodná, dostupná a snadno použitelná.“ Proto by se podle něj mělo prozkoumat, co je možné, a zároveň chránit finanční stabilitu. Digitální libra by se používala prostřednictvím funkce peněženky v chytrém telefonu nebo čipové karty, uvedl Hunt. Sloužila by čistě jako platební prostředek, neúročila by se.

Podobné plány existují také v eurozóně. Tamní strážcové měny už nějakou dobu prověřují možné zavedení digitální verze společné evropské měny. V polovině července 2021 se Evropská centrální banka (ECB) rozhodla posunout přípravné práce na další úroveň. V nynější dvouleté prověřovací fázi se zkoumají technologie a ochrana údajů. Zavedení digitálního eura se očekává nejdříve v roce 2026, uvedla agentura DPA. Zavedení digitálních měn zvažují i další centrální banky po celém světě.

TZ

Zdroj: ICT NETWORK NEWS