Přeskočit na obsah

Cena bitcoinu letos klesla o dvě třetiny na 380.000 korun

Nejznámější kryptoměna bitcoin v letošním roce ztratila 67 procent své hodnoty. Na konci roku se obchoduje za 16.650 dolarů, tedy asi 380.000 korun. Na začátku roku se přitom bitcoin prodával za 50.666 USD. Podobně se propadla většina dalších významných kryptoměn, například ethereum kleslo o 70 procent.

Letošní propad trhu odstartoval podle investičního analytika Wood & Company Tomáše Kacerovského pád digitální měny terraUSD a s ní spárované kryptoměny luna, který zasáhl investory napříč celým odvětvím. Jedním z investičních fondů, pro které znamenal katastrofu, byl podle něj i vůbec největší kryptoměnový fond Three Arrows Capital. Ten posléze nebyl schopen dostát svým závazkům vůči věřitelům a vyhlásil bankrot.

“Obě tyto události vyvolaly paniku a tržní ceny bitcoinu, etherea a dalších kryptoměn strmě klesaly. To mělo za následek bankrot významných tradingových firem. Nejvýznamnějším z nich byla Alameda Research a stejným vlastníkem vlastněná kryptoměnová burza FTX,” uvedl Kacerovský. Ztráty Alameda Research začal FTX hradit z vkladů svých investorů a když to vyšlo na povrch, FTX pod tlakem investorů zbankrotovala.

Podle produktového manažera Portu Jakuba Valníčka kryptoměny poznamenal i celosvětový propad kapitálových trhů, který způsobil krach několika burz a dalších pochybných projektů slibující vysoké výnosy tvořených “z ničeho”. “Tato očista může pokračovat i v první polovině 2023, dlouhodobě to však kryptoměnovému odvětví prospěje a kvalitní měny s jasným fundamentem tím získají na stabilitě a vyšší adopci,” dodal.

“Zažili jsme největší nárůst firem zabývajících se těžbou kryptoměn. S tím ale také souvisela i rekordní obtížnost těžby, která má ve spojení s nízkou cenou za následek krachy největších těžařských společností zatížených půjčkami. Tento trend nutí společnosti využívat levné obnovitelné zdroje a zbytkovou energii. Rovněž tlačí na zvyšovaní efektivity samotných těžebních strojů a chlazení, což pozitivně ovlivňuje celý trh i další odvětví, která nejsou přímo spojena s těžbou kryptoměn,” uvedl ředitel společnosti 2bminer Jakub Hlavenka.

Obchodování s kryptoměnami letos podle ředitele největšího obchodníka Bit.plus Martina Stránského zažilo několik výkyvů, které ovlivnila jednak cena bitcoinu, ale také další faktory, jako byl vývoj na akciových trzích, válka na Ukrajině nebo problémy některých velkých krypto hráčů. “Celkově odhadujeme, že bude letošní rok z tohoto pohledu zhruba o čtvrtinu slabší než loni,” podotkl.

Rok 2023 bude podle Valníčka v Evropě stěžejním s ohledem na chystanou regulaci MiCA. Země, které zavedou transparentní pravidla pro udělení licence krypto podnikatelům získají náskok před těmi, které licenční proces zbytečně zkomplikují. Podle Kacerovského má být pro kryptoměny dalším volatilním rokem a není vyloučeno, že série bankrotů subjektů, kteří na tomto trhu operují, bude ještě nějakou dobu pokračovat. Technologický posun infrastruktury blockchainu a množství kvalitních projektů na něm vznikajících je však světlem na konci tunelu, uzavřel.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Zdroj: ICT NETWORK NEWS