Přeskočit na obsah

Ceny ojetin na českém trhu v červenci výrazně klesly, nejvíc od dubna 2021

Český sekundární automobilový trh zaznamenal v červenci letošního roku první významnější pokles cen ojetých automobilů za více než rok. Oproti červnu minulý měsíc poklesla mediánová cena ojetin o devět tisíc korun na současných 181 000 korun. Ke snížení cen došlo i přesto, že nabídka ojetin byla oproti předchozímu měsíci menší a na českém trhu bylo na prodej 92 116 ojetin, což je o 6 580 méně, než před měsícem. Střední hodnotu ceny v uplynulém měsíci ovlivnily i výrazné slevy českých autobazarů. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost AURES Holdings, provozovatel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

„Naše predikce cenové stagnace a případného poklesu cen ojetin se potvrdily. Na celkové hodnocení je sice ještě brzy, protože teprve se začátkem druhé letošní hlavní sezóny v září uvidíme, zda šlo pouze o výkyv spojený s létem a dovolenými, nebo nastupující trend. Každopádně klesající ceny trhu ojetých vozů rozhodně prospějí. Domácnosti jsou již tak silně zatíženy například růstem nákladů na energie, paliva nebo potraviny a pokles cen vozů jim usnadní rozhodování, zda svůj vozový park obmění,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice.

Mezi TOP 10 modely na českém trhu výrazně zlevnil například Volkswagen Touran, kde medián ceny klesl o 14 500 korun na 179 000 Kč, nebo BMW řady 5, kde střední hodnota ceny klesla dokonce o 25 500 korun na aktuálních 185 000.

U nejžádanějších škodovek cena zůstala víceméně stejná, meziměsíční rozdíl byl v řádu stokorun. Nejčastěji nabízeným modelem ojetého vozu na českém trhu byla v červenci Škoda Octavia s 7 938 nabízenými kusy ze všech generací. Následovala Škoda Fabia (5 825 aut), třetí místo obsadil Volkswagen Golf (3 024 aut). V první pětce se umístily ještě Škoda Superb (2 612) a Volkswagen Passat (2 560). Střední hodnota stáří v červenci stoupla oproti červnovým 10,5 roku na současných 10,8 roku. Tachometr nabízených aut nejčastěji ukazoval také meziměsíčně vyšší hodnotu, a to 155 060 km. Český vozový park tak v poslední době začal opět stárnout a na trhu nabízené vozy mají více najeto, než mívaly v posledních letech. V nabídce bylo v červenci 694 vozů s hybridním pohonem, což je o 160 méně než před měsícem a 277 čistých elektromobilů, meziměsíčně o 110 méně.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy