Přeskočit na obsah

Češi strávili loni u TV tři hodiny a 40 minut denně

Doba, kterou Češi loni strávili denně sledováním televize, loni klesla zhruba o čtyři minuty na tři hodiny a 40 minut. Tento údaj zahrnuje živou a odloženou sledovanost TV stanic na televizorech lidmi staršími 15 let. I když význam odložené sledovanosti každým rokem roste, stále dominantních 89 procent z tohoto času připadá na klasickou živou sledovanost. Uvedla to Asociace televizních organizací v tiskové zprávě.

Televizní vysílání sledují lidé stále více i přes internet na obrazovkách počítačů, chytrých mobilních telefonů a tabletů. Výhodou těchto zařízení je jejich mobilita a přítomnost tam, kde televizor není k dispozici: při cestování, v přírodě nebo třeba v kanceláři.

Alespoň jeden funkční televizor a příjem TV signálu v něm má doma 88 procent domácností. Dalších 4,6 procenta představují domácnosti, které sice nemají funkční televizor s TV signálem, ale televizní vysílání sledují na zařízení typu PC, mobil či tablet. Celkem tedy televizní pořady sleduje 92,6 procenta českých domácností.

Dlouhodobě přitom roste podíl zákazníků IPTV či kabelových operátorů, který loni dosáhl 42 procent, což je meziroční nárůst o pět procentních bodů. Dominantní je stále příjem z pozemního TV vysílání.

„Stejně jako se proměňuje technologie, která nás obklopuje v jiných oblastech, i sledování video obsahu má různé formy, které přinášejí více možností než dříve. Padesát dva procent televizních domácností má televizi připojenou k internetu, a tudíž může využívat alternativní způsoby sledování televizního obsahu. Jde například o použití platformy HbbTV anebo Smart TV aplikací,“ uvedl jednatel ATO Michal Jordan.

Poskytovatelé internetové televize podle údajů z jejich ceníků v novém roce nezdražili. U pěti největších jsou ceny všech televizních tarifů stejné jako loni. V průměru Češi platí za možnost sledovat desítky televizních stanic 413 korun. Měsíční částka, ve které nejsou započítané povinné koncesionářské poplatky, je stejná jako v minulých letech.

TZ/ČTK

Obrázek: Pixabay

 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS