Search
Close this search box.

České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

[[{“value”:”

České dráhy udělily bankám Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia mandát k umístění emise seniorních nezajištěných dluhopisů se splatností 5 let v předpokládaném objemu více než 5 miliard korun.

„Výtěžek z prodeje dluhopisů chceme použít zejména na investice do pořízení nových moderních vlaků a zlepšení servisu na jejich palubách pro naše cestující. Jen v letošním roce totiž investujeme takřka 20 miliard korun do nových moderních vlaků a v následujících 10 letech pak plánujeme ve vazbě na požadavky objednatelů pořídit nové vlaky za více než 160 miliard korun,” říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

„Věřím, že dluhopisy Českých drah budou pro investory atraktivní a zároveň konzervativní investiční příležitostí. Máme za sebou rok rekordních ekonomických výsledků a obhájili jsme rating Moody‘s v investičním pásmu na úrovni Baa2 se stabilním výhledem. Také se můžeme opřít o dlouhodobé smlouvy s objednateli železniční dopravy a rostoucí počty přepravených cestujících ve vazbě na modernizaci a rostoucí kvalitu služeb,” uvedl Lukáš Svoboda, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku a nákup.

Nová emise seniorních nezajištěných dluhopisů denominovaných v českých korunách počítá se splatností 5 let a s předpokládaným objemem 5 001 000 000 Kč s možností navýšení až do výše 8 001 000 000 Kč. Jmenovitá hodnota jednoho Dluhopisu bude 3 000 000 Kč.

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem před zdaněním 3,8 miliardy Kč. Jedná se o historicky nejvyšší zisk před zdaněním Skupiny ČD vykazovaný podle Mezinárodních standardů IFRS. Hospodaření se tak meziročně zlepšilo o 3,4 miliardy Kč. Svůj podíl na tom měly všechny společnosti Skupiny ČD včetně segmentu osobní dopravy, která také dosáhla historicky rekordních výsledků.

Pro České dráhy bude letošní rok rekordním z pohledu obnovy vlakové flotily. V průběhu roku by na české koleje mělo vyjet až 140 nových elektrických, motorových a netrakčních jednotek a elektrických lokomotiv. Když budeme počítat každý vůz a článek jednotek samostatně, je to zhruba 440 jednotlivých vozidel. Mezi nimi jsou jak nejmodernější dálkové vlaky ComfortJet, tak i nové jednotky na regionální tratě RegioPanter a RegioFox.

Zdroj: České dráhy

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS“}]] 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS