Přeskočit na obsah

Českými telefony se šíří virus napadající Android, rozesílá statisíce zpráv

Sítěmi českých mobilních operátorů se začal šířit přes MMS a SMS zprávy nebezpečný malware Flubot. Virus cílí na uživatele chytrých telefonů s operačním systémem Android. Virus má podobu zmeškané hlasové zprávy s odkazem na instalaci podvodné aplikace, která následně rozesílá velké množství zpráv. Jen během dneška operátoři zaznamenali statisíce takových zpráv. Informovala o tom Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Podle asociace se virus šíří prostřednictvím SMS a MMS zpráv, u zákazníků vzbuzují dojem, že na majitele telefonu čeká hlasový vzkaz ve schránce a pro jeho poslech musí otevřít přiložený odkaz. Tento odkaz pak nabídne instalaci podvodné aplikace. V případě její instalace se z telefonu rozešle velké množství MMS nebo SMS zpráv.

Asociace proto doporučuje na podobné zprávy neklikat a okamžitě je smazat. „Uživatelům doporučujeme instalovat na telefon aplikace výhradně z oficiálních obchodů App Store a Google Play. Nikdy ne z neznámých zdrojů. Velmi často jde o podobně zhoubné programy,“ řekl prezident asociace Jiří Grund.

Operátoři podle asociace dokážou část škodlivého provozu blokovat, ovšem v případě, že nebezpečné zprávy posílají samotné napadené telefony, operátoři do takové komunikace nemohou zasahovat.

Virus se v Evropě a patrně i v Česku šířil formou textových zpráv už před rokem. Škodlivý program napadal mobilní telefony s Androidem. Uživatelé v těchto případech dostávali zprávu, která předstírala, že je od přepravní služby s odkazem na sledování zásilky. Aplikace po nainstalování ovládla telefon uživatele a mohla bez jeho vědomí odesílat osobní údaje, včetně například podrobností on-line bankovnictví.

V minulosti se podvody s textovými zprávami většinou zaměřovaly na tzv. phishing. Snažily se uživatele přimět například k vyplnění formuláře s bankovními údaji a dalšími informacemi na podvodné webové stránce, která se vydávala za stránku banky. Současná vlna podvodů se liší tím, že se pokouší nainstalovat škodlivý software přímo do telefonu uživatele.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS