Přeskočit na obsah

ČR dle průzkumu zaostává v budování chytrých digitálních měst

Česká republika v Evropě zaostává v zavádění takzvaných chytrých měst, která využívají digitální, informační a komunikační technologie za účelem efektivnějšího využití své infrastruktury a snížení spotřeby energií. S jedním rozvinutým chytrým městem se umístila na posledním místě v porovnání deseti evropských zemí. Vyplývá to ze studie společnosti Opinion Matters pro Vodafone.

Premiantem hodnocení je Španělsko, kde je 16 vyspělých digitálních měst, a Itálie s 15 městy. Dále 14 měst eviduje Velká Británie. Před Českou republikou se umístilo i Rumunsko a Řecko se třemi, respektive dvěma digitalizovanými městy.

V České republice je zároveň největší podíl měst, které jsou s digitalizací teprve na začátku. Zatímco ten v Česku dosahuje 45 procent, ve Velké Británii je to jen 11 procent a v Itálii 12 procent. Ve Španělsku je na začátku zavádění digitalizace 16 procent měst.

Evropská komise si stanovila cíl do roku 2030 vytvořit 100 inteligentních měst s nulovými emisemi oxidu uhličitého. „Zejména v současné situaci, kdy Evropa čelí energetické krizi, je urychlení digitalizace naprostou prioritou. Vzhledem k tomu, že tři čtvrtiny občanů EU žijí ve městech a na města připadá 78 procent světové spotřeby energie, je třeba investovat do digitálních řešení schopných snížit celkovou spotřebu energie a snížit závislost na uhlíkových zdrojích,“ uvedl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Podle analýzy Opinion Matters už zhruba 45 procent měst ve sledovaných evropských zemích začalo zavádět různá digitální řešení, ale v dalším rozvoji měst budoucnosti stojí mnoho bariér, například chybějící strategie nebo nedostatek finančních zdrojů.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS