Přeskočit na obsah

Počty objednávek v e-shopech s použitým zbožím rostou, klesá průměrná cena objednávky

Počty objednávek v e-shopech s použitým zbožím letos podle analýzy společnosti Shoptet rostou v průměru o pětinu. Důvodem je zřejmě vysoká inflace, ale také stoupající zájem Čechů o udržitelnost. Poptávka po zboží takzvaně z druhé ruky je pravděpodobně teprve na vzestupu a v následujícím roce mohou počty objednávek stoupnout o další desítky procent. Uvedl to Samuel Huba, ředitel společnosti Shoptet.

Huba odhaduje, že v České republice funguje kolem 450 obchodů s použitím zbožím od oblečení, přes elektroniku až po knihy nebo vybavení do bytu. Většinou podle něj jde o kamenné prodejny, e-shop má přibližně třetina z nich. „Dříve to byla doména čistě klasického retailu, ale v posledních dvou letech se i mnoho těchto prodejců digitalizovalo, přičemž tento nárůst byl zhruba o 50 procent,“ uvedl.

Výrazný růst i proti silnému loňskému roku sleduje například e-shop Počítárna.cz zaměřený na počítače, telefony a další elektroniku z druhé ruky. „Spotřebitelské chování se změnilo a citlivost na cenu je patrná. Letos zatím rosteme meziročně o 30 procent,“ řekl Tomáš Netopil z marketingu obchodu Počítárna.cz. Doplnil, že v posledních dvou letech je patrná značně vyšší poptávka od firem a státních institucí. Netopil dále uvedl, že Počítárna.cz roste na obratu, ale hodnota průměrné objednávky klesá. Lidé podle něj nejčastěji chtějí pořídit notebook do 8 000 nebo 10 000 korun, dříve byli častěji ochotni investoval až zhruba 15 000 korun.

Profi Second Hand sleduje podle svého jednatele Jakuba Pýchy rostoucí poptávku a změnu struktury zákazníků už několikátou sezonu. K lidem, kteří u nákupů přemýšleli nad ekologickými dopady, se letos přidali další. „Z části na tom má podíl současná ekonomická situace a nárůst cen ve všech odvětvích, ale také hraje velkou roli atraktivita našich prodejních akcí a rozšířená nabídka značkového zboží prémiové kvality,“ uvedl. Dodal, že lidé nejčastěji kupují dětské sezonní oblečení a značkové oblečení.

E-shop a síť second-handů Genesis eviduje zvýšený zájem o prodej nepotřebných věcí v rámci své služby eko-výzva.cz. „Usuzujeme, že lidé zatím sice nešetří na oblečení, ale snaží se získat peníze,“ řekl za prodejny Peter Anderle.

Meziroční inflace v srpnu podle dat Českého statistického úřadu dosáhla 17,2 procenta. Ceny zboží ve srovnání s osmým měsícem loňského roku úhrnem vzrostly o 19,6 procenta.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS