Přeskočit na obsah

Dun & Bradstreet zvyšuje rating ČR

Česká republika vstupuje do roku 2022 se zlepšeným hodnocením rizika. Důvodem je prudký růst spotřeby domácností, nicméně problémem zůstává inflace s referenční sazbou blízko své nejvyšší úrovně. Dun & Bradstreet, globální poskytovatel klíčových obchodních dat a analytických řešení o firmách, v rámci Evropy také zvýšil rating Španělsku, Maďarsku, Řecku, ke snížení přistoupil v případě Polska.

V hodnocení rizik podnikání si Česká republika polepšila v kategorii mírného rizika z DB3d na DB3c. „Ze zemí bývalé V4 má aktuálně nejlepší hodnocení právě Česká republika se Slovenskem, v kategorii středního rizika je zařazeno Maďarsko spolu s Polskem,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová s tím, že hodnocení rizik od Dun & Bradstreet poskytuje srovnání rizik podnikání ve 132 ekonomikách po celém světě, předvídatelnost placení závazků za zboží a služby a návratnost investic v časovém horizontu dvou let.

Podle zprávy Dun & Bradstreet říjnové indikátory naznačují, že tuzemská ekonomika nadále silně roste tažena prudkým nárůstem spotřeby domácností, nicméně inflace v důsledku rostoucích cen energií a oživení ekonomických aktivit v říjnu dosáhla 5,8 %, což je nevyšší míra od roku 2008. Celosvětový nedostatek polovodičů se neblaze podepsal na výrobě automobilů v ČR. Trvalé posilování koruny zvyšuje konkurenceschopnost dováženého zboží a sníží konkurenceschopnost lokálně vyráběných produktů.

Podle Dun & Bradstreet je v Evropě aktuálně nejlépe hodnoceno Norsko spolu s Dánskem (DB2a). Následuje Německo a Švédsko s ratingem DB2b.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy