Přeskočit na obsah

Rozšíření sítě 5G přinese evoluci telechirurgie i o desítky procent vyšší tržby

5G mobilní síť přinese výhody nejen technologickým firmám. Díky ní totiž mohou společnosti výrazně zrychlit náročné výrobní, logistické i interní procesy a rutinní výměnu dat. Rychlý přenos dat mimo jiné otevírá dveře umělé inteligenci a pomalu se rozvíjející disciplíně v medicíně – „telechirurgii“, tedy roboticky asistované chirurgii na dálku. Členové Asociace pro aplikovaný výzkum (AAVIT) kvitují výhody sítě páté generace na všech frontách podnikatelského spektra.

Bleskový rozmach digitálních technologií doručí do našich každodenních životů donedávna téměř nepředstavitelné „vychytávky“, které měly dříve místo jen v představách vizionářů a těch nejdivočejších snílků. Rychlý přenos dat upevňuje pozici digitalizace v telechirurgii a dalších technikách, které telemedicínské disciplíny charakterizují. Ty umožňují lékařům „přes půl světa“ odoperovat pacienta díky digitálnímu přenosu operace v reálném čase, kdy chirurg provádí operaci a robot aplikuje jeho pohyby v reálném čase a s nulovým zpožděním, zatímco eliminuje lidský faktor jako třes ruky anebo únavu.

„Blesková odezva 5G sítí nám umožní maximálně využít potenciálu aplikací virtuální i rozšířené reality, internetu věcí a také se zdá, že konečně stojíme na pokraji opravdového rozmachu telechirurgie. Uživatelům tak do životů vstoupí i nové, zdánlivě futuristické koncepty,“ vysvětluje nový CEO společnosti eMan Michal Košek. A dodává: „Pro nás je to velká výzva, zároveň nás ale těší, že můžeme být při vývoji softwaru ambicióznější.“

Fenomén internetu věcí

Internet věcí (IoT) si laicky můžeme vysvětlit jako propojení (síť) technologických zařízení, které běžně využíváme. V praxi mluvíme převážně o výměně dat a informací mezi nimi – pračka dopere a pošle upozornění na telefon. Podmínkou pro efektivní implementaci principů IoT je však spolehlivý a rychlý internet, který technologie 5G sítí dokáže zabezpečit.

„Při provádění interních analýz dat, které souvisí s vývojem, potřebují společnosti rychlý a spolehlivý internet. Implementace těchto technologií přinese naší společnosti zvýšení tržeb rámcově o desítky procent,“ predikuje Jiří Svoboda ze společnosti Creative Melons. Zároveň věří, že rozmach sítí páté generace povede ke snížení počtu člověkohodin, a tím pádem i výdajů na administrativní provoz.

Jak 5G akceleruje průmysl

Průmysl dvacátých let tohoto století, o kterém se mluví jako o Průmyslu 4.0, se vyvíjí ve znamení digitalizace a automatizace. Síť 5G v průmyslových aplikacích může znamenat například to, že umožní velký přenos dat ze senzorů, vyhodnocuje stav stroje na externích zařízeních, kde díky tomu zvládne i predikovat potřebu údržby a následně naplánovat servis, případně automaticky objednat náhradní díly.

„Náš průmyslový tablet, dodávaný se strojem, obsahuje aplikace pro údržbu, podporu výroby a komunikaci ve výrobním provozu. Je využíván pro online servisní diagnostiku i rychlé školení obsluhy na straně zákazníka. 5G technologie umožní sběr dat, bezpečné propojení tohoto zařízení se strojem, cloudem a dalšími zařízeními,“ zakončuje Tomáš Buřival ze společnosti Fermat, která se specializuje na výrobu průmyslových strojů.

TZ

Obrázek: rawpixel.com/Freepik

@RadekVyskovsky

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS