Přeskočit na obsah

Dva superpočítače společnosti Eviden jsou mezi 10 nejvýkonnějšími superpočítači světa

V aktuálně zveřejněném oficiálním žebříčku 500 nejvýkonnějších superpočítačů TOP500 se umístilo 48 postavených společností Eviden. Z toho 11 v první stovce a 2 superpočítače v první desítce.

Výrazného zlepšení Eviden dosáhl díky 5 novým zaznamenaným systémům v Top500, tedy podstatně většímu počtu oproti obvyklým 2 systémům v minulých letech. Novinky pochází hlavně z programu EuroHPC.

Systém Leonardo umístěný v italském výpočetním centru Cineca dosáhl v žebříčku 6. místa. Jeho výkon dosahuje 239 petaflops a je postaven na architektuře BullSequana XH2000. V žebříčku se umístil již potřetí a je aktuálně nejvýhonnějším aktivním superpočítačovým systémem společnosti Eviden.

Systém MareNostrum5, který se do žebříčku TOP500 zapsal poprvé, se umístil na 8. místě s trvalým špičkovým výkonem 138 petaflops u modulu booster. Tento akcelerovaný modul je založený na hybridní architektuře nové generace BullSequana XH3000 společnosti Eviden, která využívá uzly GPU s grafickými procesory NVIDIA H100 Tensor Core založenými na nové architektuře Hopper™ a s procesory Intel Xeon Scalable 4. generace (kódové označení Sapphire Rapids).

Společnost Eviden také se svým systémem MareNostrum5 získala ocenění čtenářů časopisu HPCwire za Největší úspěch na poli superpočítačů. Toto ocenění je uznáním za dodávku systému konsorciem vedeným společností Eviden, které spolu s ní dále tvoří IBM, Intel, Lenovo, NVIDIA a Par-Tec.

„Umístění v žebříčku TOP500 a ocenění HPCwire je velkým uznáním za urychlené nasazení našich technologií, které přinášejí vyšší výkon při nižších energetických nárocích. Tento úspěch je také výsledkem dlouholetých investic do inovací a odborných znalostí. Jedná se o historicky nejrychlejší nárůst počtu našich systémů v žebříčku TOP500 a jasný důkaz úspěšnosti našeho úsilí a strategie na cestě k výkonům v řádu trilionů operací za sekundu,“ říká Emmanuel Le Roux, viceprezident a globální ředitel divize HPC, AI a kvantových technologií společnosti Eviden.

„48 systémů v žebříčku TOP500 včetně dvou v první desítce je velkým uznáním schopností společnosti Eviden na poli supervýkonných počítačů. Ve svém jedinečném postavení evropského výrobce HPC opět prokázala odhodlání zavádět špičkové, energeticky úsporné a bezpečné technologie na podporu inovací a výzkumu po celém světě,“ dodává Earl Joseph, generální ředitel společnosti Hyperion Research

Více na webu TOP500.org.

TZ