Přeskočit na obsah

Egyptská vláda zvažuje prodej 10% podílu v Telecom Egypt

Egyptská vláda má údajně zájem zbavit se 10procentního podílu v mobilním operátorovi Telecom Egypt.

Zdroje blízké této záležitosti sdělily, že operátor je prodeji otevřen, přičemž potenciální dohoda je otevřena jak domácím, tak zahraničním investorům.

Egyptská vláda v současnosti vlastní 80procentní podíl v operátorovi, přičemž 10procentní podíl má podle odhadů hodnotu kolem 148 milionů dolarů.

Případný prodej řídí místní investiční banky CI Capital a Ahly Pharos. Agentura Reuters poznamenává, že jeden z jejích zdrojů říká, že chuť zahraničních investorů na dohodu je zatím nízká.

Egypt těžce utrpěl ruskou válkou s Ukrajinou, kdy investoři na začátku konfliktu stáhli zahraniční kapitál ve výši zhruba 20 miliard dolarů.

Znamenalo to, že země se snaží generovat prodeje z některých svých státem vlastněných aktiv, přičemž země si po uzavření dohody s Mezinárodním měnovým fondem v prosinci zajistila půjčku ve výši 3 miliard dolarů.

Země prodala 20procentní podíl v Telecom Egypt již v roce 2005 jako součást IPO.

Telecom Egypt v současnosti vlastní 45procentní podíl v konkurenčním operátorovi Vodafone Egypt a údajně se snaží tento podíl prodat.

Operátor uvedl, že jeho mobilní předplatné vzrostlo v loňském roce o 33 procent, přičemž do konce roku 2022 měl na kontě 12,48 milionu předplatitelů.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS