Přeskočit na obsah

Elden Ring slaví obrovský úspěch i navzdory svým mouchám… a zaslouží si to

Jestli je Elden Ring důkazem něčeho, tak je to právě to, že můžete vytvořit nádhernou hru, která se dá považovat za téměř dokonalou i když své chyby má.

Elden Ring byl nejočekávanější hrou letošního roku. Oficiálně. Tuto kategorii vyhrál i na The Game Awards a s takto očekávanými hrami bývá zásadní problém. Každá drobná chybička je pod drobnohledem. Každé klopýtnutí je terčem stovek stížností a přesto i se svými chybami je Elden Ring nesmírně úspěšný mezi hráči i mezi recenzenty. Čím dokázal Elden Ring světu natolik učarovat, že jeho nedostatky s radostí přehlédne?

Všechno začíná už u onoho očekávání. Člověk sám o sobě nerad prostě a jednoduše uznává, že se zmýlil a pokud tak od Elden Ringu tolik lidí čekalo jednu z nejlepších her všech dob, budou se snažit být shovívaví, aby svá očekávání podpořili. Je to něco jako když si koupíte drahé víno s velkým očekáváním. Je vědecky prokázáno, že v takovém případě vám mozek v podstatě vsugeruje, že vám chutná více, než kdybyste pili totéž, ale šlo o víno levnější. Tím rozhodně nechci tvrdit, že by Elden Ring nepatřil mezi nejlepší hry, které se v poslední době povedlo vytvořit, jenom jde o jeden z důvodů, proč se tak stalo i přesto, že hra má své mouchy.

Dalším důvodem je fanouškovská základna, která už ví co od From Software čekat. Na druhou stranu zde je také druhá strana mince a to jsou hráči, kteří se nechali zlákat otevřeným světem, Georgem R.R. Martinem a dalšími pozlátky a rozhodli se zabřednout do své první Soulsovky, jen aby zjistili, že vlastně tahle hra vůbec není pro ně. A nikdo by jim to neměl mít za zlé. Ačkoliv je škoda, že tito hráči, kteří vlastně do hry jenom šli se špatným očekáváním potom trochu srážejí její uživatelské hodnocení. Důkazem toho je, že Elden Ring se stal suverénně nejprodávanější a nejhranější hrou studia From Software a musel tak nesporně přilákat opravdu dlouhou řadu nováčků.

Jednou z nejpalčivějších potíží Elden Ringu v úvodních dnech byl bezesporu problém s frameratem, který se nevyhýbal ani silnějším strojům a k dokonalosti zde bylo daleko i u konzolových verzí. Silně tento problém zasáhl také Steam Deck. Hráčům dělal technický stav takové problémy, že z toho ve finále na Steamu vyšlo pro nejlépe hodnocenou hru na Metacriticu pouze hodnocení “smíšené” u kolonky reakce. Opravný patch by měl již být venku a problém by tak měl být alespoň částečně zažehnán. Drobným zádrhelům se potom hra nevyhnula také na svých multiplayerových serverech, ale zde jde spíše o podružnou záležitost, než zásadní problém.

Suma sumárum i já mám za sebou už nějaké ty hodiny ve hře a Elden Ring je skutečně výjimečnou Soulsovkou, která bude i svým otevřeným světem nejspíše tak trochu rozdělovat hráče na dva tábory. Její komerční i kritický úspěch je ovšem zcela zasloužený bez ohledu na mouchy, které hra má. Nekoukejte tak na smíšené reakce na steamu a další ohlasy. Elden Ring si prostě musíte osahat sami, jinak nikdy nebudete vědět, o co jste možná přišli. Existuje hodně slušná šance, že tak jako já a tisíce dalších Elden Ringu prostě s radostí jeho nedostatky odpustíte, protože při brouzdání jeho klady na ně naprosto zapomenete.

Obrázek: twinfinite.net

Zdroj: Gamers Generation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS