Přeskočit na obsah

Europoslanci se přeli kvůli právnímu státu a stavu médií na Slovensku

[[{“value”:”

Europoslanci se během debaty v Bruselu přeli ohledně stavu právního státu a svobody médií na Slovensku. Slovenští vládní poslanci kroky slovenského premiéra obhajovali, podle opozice naopak Robert Fico podkopává právní stát, žene Slovensko do náručí Ruska a navíc tak hrozí, že Bratislava přijde o peníze z Evropské unie. Eurokomisař pro otázky spravedlnosti Didier Reynders zdůraznil, že Evropská komise veškerý vývoj bedlivě sleduje, žádá od slovenských úřadů vysvětlení a je připravena reagovat.

„Skutečnost, že máte většinu v parlamentu, vás nezbavuje povinnosti respektovat právní stát, to platí pro všechny členské země,“ uvedl během rozpravy Reynders. Evropská komise již v minulosti vyjádřila pochybnosti v souvislosti se zrušením elitního útvaru prokuratury. Výtky se týkaly zejména zajištění účinného vyšetřování trestných činů poškozujících unijní rozpočet, Bratislava ale veškeré pochybnosti odmítla.

Eurokomisař Reynders se už dříve nechal slyšet, že je Brusel připraven využít sankce k zajištění řádné finanční správy rozpočtu unie. Princip ochrany unijního rozpočtu přitom umožňuje komisi zmrazit evropské fondy určené pro zemi, která dostatečně nezajistí jejich řádné využití. To v současnosti pociťuje Maďarsko. Komise je znepokojena rovněž návrhem nového zákona o veřejnoprávním rozhlasu a televizi na Slovensku (RTVS), který podle kritiků povede k ovládnutí veřejnoprávní stanice státem.

„Máme ohledně vývoje na Slovensku vážné starosti. Všechny změny proběhly ve zrychleném řízení, přestože Evropská komise žádala, aby na to bylo určeno více času jak na národní, tak i evropské úrovni,“ uvedl před poloprázdným sálem v Bruselu Didier Reynders. „Hrozí, že bude ohrožen boj proti korupci i zájmy Evropské unie,“ dodal.

Tyto výhrady zmiňovali i slovenští opoziční poslanci a připojili se k nim například i kolegové z Polska. Podle Vladimíra Bilčíka (nezávislý, lidovecká frakce EPP) není Fico schopný vládnout slušně a podle pravidel. „Jestliže občanům Slovenska berete možnost mít přístup ke svobodným médiím, ponesete za to důsledky,“ uvedl slovenský europoslanec.

I podle Martina Hojsíka (Progresívné Slovensko, liberální frakce Renew) se právní stát na Slovensku ocitá postupně v troskách a zemi hrozí, že přijde o miliardy z evropských fondů. „Jsme znepokojeni tím, co se děje na Slovensku, proruská politika, odmítání podpory Ukrajiny, to není přijatelné. Nevydejte se Orbánovou cestou,“ vzkázal Slovákům polský člen socialistické frakce v EP Lukasz Kohut.

Podle slovenské europoslankyně Moniky Beňové (Směr-SD) má Ficova vláda zájem na vyřešení všech otázek. „Má vláda soucítí s ukrajinskou vládou. Nejsme vláda války, jsme vláda míru, není to hanba, vy válku podporujete, my chceme mír,“ uvedla a zmínila, že právě dnes se slovenská vláda s ukrajinskou vládou setkává.

Jak doplnila její kolegyně z vládní strany Katarína Roth Neveďalová, „slovenská vláda má právo přijímat zákony, o kterých se domníváme, že jsou dobré“. Zároveň ale slovenské vedení podle ní komunikuje s Evropskou komisí. „Děláte z Fica démona, prosím, neberte si do úst moji vlastní zemi a mé kolegy, protože o tom nic nevíte a nerozumíte tomu,“ vzkázala některým přítomným v sále.

TZ/ČTK

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS“}]] 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS