Přeskočit na obsah

Mobilní aplikace VozejkMap zmapovala 15 380 bezbariérových míst v ČR i zahraničí

Mobilní aplikace VozejkMap, která 11 let pomáhá handicapovaným lidem, za dobu své existence zmapovala 15 380 bezbariérových míst v ČR i v zahraničí. Aktualizovanou verzi aplikace užívá přes 1 600 lidí, stejnojmenný web má skoro 4 000 uživatelů. Uvedla to ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková. Aplikace v minulosti získala řadu ocenění.

VozejkMap přináší vozíčkářům lepší orientaci v místech, kde to dobře neznají nebo nemají zmapované. Podle tvůrců je navržena tak, aby byla přehledná, snadno ovladatelná a intuitivní pro každého uživatele. Handicapovaní v ní najdou nejbližší bezbariérově přístupná místa v okolí nebo v určité lokalitě, funguje i v zahraničí. A sami mohou přidávat vlastní příspěvky, přičemž správci je každý návrh ověřují.

Aplikace VozejkMap necílí jen na vozíčkáře, ale i na osoby s omezenou mobilitou – tedy na seniory a rodiče s kočárky. Nabízí mapu, navigaci a informace o bezbariérových místech včetně fotografií. Umožňuje každému s pohybovým omezením plánovat cestu tak, aby se nedostal do potíží a mohl cestovat samostatně. Pomáhá s vyhledáváním bezbariérového ubytování. „Vzhledem k tomu, že nás vozíčkáře při cestování nejvíce trápí, kam si odskočíme na toaletu nebo kde zaparkujeme auto, nově v aplikaci vyskakuje nejbližší zařízení tohoto typu,“ uvedla Jančíková.

Aplikace je bezplatně dostupná pro telefony s operačními systémy Android a iOS.

TZ/ČTK

Zdroj: ICT NETWORK NEWS