Přeskočit na obsah

Evropská komise schválila státní podporu 7,5 miliardy korun České poště

Evropská komise schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy Kč jí v souladu s pravidly Evropské unie náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022. Komise to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Komise je exekutivním orgánem EU s rozsáhlými pravomocemi a plní mimo jiné funkci unijního antimonopolního úřadu. Poskytnutí podpory vyšetřovala od června 2020. Obrátili se na ni totiž dva konkurenti České pošty, kteří tvrdili, že Česká pošta na pomoc z veřejných peněz nemá nárok.

„Poštovní služby hrají ve společnosti důležitou úlohu, protože propojují občany a usnadňují sociální soudržnost. V dnešním rozhodnutí potvrzujeme, že plán Česka kompenzovat České poště poskytování univerzálních poštovních služeb je v souladu s pravidly EU pro státní podporu. Česká pošta bude v celém Česku nadále poskytovat poštovní služby za dostupné ceny individuálním i firemním zákazníkům, aniž by docházelo k nepřiměřenému narušování hospodářské soutěže,“ uvedla místopředsedkyně EK odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová.

Česká pošta je národním provozovatelem poštovních služeb v České republice a poskytuje univerzální poštovní služby v celé zemi. Český poštovní trh je od roku 2013 liberalizován v souladu s evropskou směrnicí o poštovních službách. Česká pošta nyní soutěží bez omezení s jinými příslušnými poskytovateli poštovních služeb.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce ztráta činila 1,37 miliardy korun.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy