Přeskočit na obsah

Evropská komise zahajuje konzultace o nákladech na telekomunikační sítě

Evropská komise zahájila konzultaci o budoucnosti evropského telekomunikačního sektoru a zahájila proces, který může vést k tomu, že některé z největších světových technologických společností zaplatí nějaké peníze na síťové náklady.

Telekomunikační společnosti již dlouho prosazují, aby technologické společnosti typu over-the-top (OTT), jako je Google, Apple, Meta a Netflix, platily více za využití šířky pásma.

Agentura Reuters poznamenává, že konzultace byla zahájena a uvádí, že některé z největších evropských telekomunikačních společností lobují za tuto akci již dvě desetiletí.

V září loňského roku 16 předních evropských telekomunikačních společností, včetně Deutsche Telekom, Orange a Telefonica, společně vyvinulo tlak na Evropskou unii, aby vypracovala legislativní návrh, podle kterého budou náklady na zavádění sítě sdíleny mezi operátory a velkými technologickými společnostmi.

Operátoři tvrdí, že tyto velké technologické firmy, včetně Amazonu a Microsoftu, tvoří více než polovinu internetového datového provozu.

Velké technologické společnosti však ustoupily a označily návrhy za internetovou daň, která podkopává pravidla EU pro síťovou neutralitu pro rovné zacházení se všemi uživateli.

Dvanáctitýdenní konzultace EU se zaměří na „spravedlivý příspěvek všech digitálních hráčů“, přičemž technologické a telekomunikační firmy budou požádány, aby odpověděly na 60 otázek.

Jakmile konzultační období skončí, bude pravděpodobně vypracován návrh legislativy, která bude muset být schválena zeměmi EU a zákonodárci EU, než se stane zákonem.

Telekomunikační lobbistická skupina ETNO označila návrhy za „pozitivní a naléhavý krok“ pro evropské koncové uživatele, ale technická skupina Computer & Communications Industry Association (CCIA) je k návrhu kritická.

“Evropané již platí telekomunikačním operátorům za přístup k internetu, neměli by platit telekomunikačním společnostem podruhé prostřednictvím dražších streamovacích a cloudových služeb. Zpoplatnění internetového provozu by poškodilo evropské spotřebitele a podkopalo otevřený internet tím, že by s daty zacházelo jinak,” řekl senior viceprezident a šéf CCIA Europe Christian Borggreen.

„To, co slyšíme od velkých ředitelů telekomunikací, je jen staré víno v nových lahvích. Nic se nezměnilo od doby, kdy tuto myšlenku Evropa naposledy odmítla před deseti lety. Síťové poplatky už totiž selhaly v jediné zemi, která to testovala. Vyzýváme Komisi, aby byla při shromažďování důkazů a analýze transparentní a aby nakonec tuto zavádějící myšlenku jednou provždy odmítla.“

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS