Přeskočit na obsah

Evropské unie dala zelenou zákonu o čipech ve výši 43 miliard eur

Evropská unie pokročila se zákonem o čipech ve výši 43 miliard eur, který do roku 2030 zdvojnásobí celosvětový tržní podíl EU v oblasti polovodičů z 10 procent na alespoň 20 procent.

Evropská rada a Evropský parlament dosáhly prozatímní politické dohody o nařízení a vytvořily tak polovodičový cíl v rámci programu Digitální Evropa.

„V geopolitickém kontextu snižování rizika bere Evropa svůj osud do vlastních rukou,“ řekl Thierry Breton, evropský komisař pro vnitřní trhy. “Zvládnutím nejpokročilejších polovodičů se EU stane průmyslovou velmocí na trzích budoucnosti.”

Ebba Busch, švédská ministryně energetiky, obchodu a průmyslu a místopředsedkyně vlády, dodala: “Nová pravidla představují pro Evropu skutečnou revoluci v klíčovém sektoru polovodičů. Rychlá implementace dnešní dohody promění naši závislost na vedoucí postavení na trhu; naše zranitelnost vůči suverenitě; naše výdaje na investice.”

Evropský zákon o čipech se původně měl zaměřovat pouze na špičkové čipy, ale byl rozšířen o starší čipy a výzkumná a konstrukční zařízení.

Všechny hlavní země vyrábějící čipy, včetně Tchaj-wanu, Jižní Koreje, Japonska a USA, mají legislativu zaměřenou na posílení vlastního sektoru polovodičů.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS