Přeskočit na obsah

Gartner: Růst prodeje polovodičů letos zpomalí, příští rok prodej klesne

Tempo růstu prodeje polovodičů v letošním roce zpomalí a příští rok prodej kvůli slabému odbytu mobilních telefonů a osobních počítačů klesne. Ve své aktualizované prognóze to uvedla výzkumná společnost Gartner. Tržby z prodeje polovodičů se podle ní v letošním roce zvýší o 7,4 procenta na 639,2 miliardy USD (15,5 bilionu Kč). Loni tržby stouply o 26,3 procenta a Gartner na letošek zatím čekal růst prodeje o 13,6 procenta.

Vysoká inflace a růst nákladů na energie a pohonné hmoty snižují disponibilní příjmy spotřebitelů. To ovlivňuje výdaje za elektroniku, jako jsou osobní počítače a chytré telefony, uvedl Gartner. Na příští rok očekává pokles tržeb o 2,5 procenta na 623,1 miliardy USD.

„Mohlo by to být ještě horší, ale pravděpodobně se příští rok dostaneme na dno a pak začne v roce 2024 oživení,“ řekl viceprezident firmy Gartner Richard Gordon.

Vyšší poptávka po chytrých telefonech a osobních počítačích v době pandemie vedla k prudkému růstu zájmu o čipy pro toto odvětví, což způsobilo nedostatek čipů v jiných odvětvích, růst cen a zpoždění výroby. Nyní se však očekává, že odbyt mobilních telefonů v letošním roce klesne na 1,46 miliardy z 1,57 miliardy kusů. Když z trhu zmizí miliony mobilních telefonů, nabídka na trhu čipů tak překoná poptávku. Ceny čipů mají v takovém případě tendenci dramaticky klesat, dodal Gordon.

V souvislosti s nedostatkem čipů Evropská unie a Spojené státy oznámily rozsáhlé dotační programy s cílem přilákat výrobce čipů, jako je například Intel, k výstavbě továren na svém území a snížit závislost na asijských dodavatelích.

Některé výrobní společnosti, které potřebují čipy, zaznamenávají zmírnění nedostatku polovodičů. Jsou mezi nimi třeba firmy Hyundai Motor, Nokia či ABB. V některých odvětvích ale stále přetrvává omezení dodávek. K těm patří třeba zařízení pro sítě páté generace (5G). I tento trh by však v první polovině příštího roku měl být v lepším stavu, dodal Gordon.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy