Přeskočit na obsah

GlobalFoundries a STMicro postaví ve Francii továrnu na výrobu čipů za 7,5 miliardy eur

Společnost GlobalFoundries se sídlem v New Yorku a společnost STMicroelectronics (STMicro) se sídlem ve Švýcarsku potvrdily dohodu o vybudování společně provozovaného závodu na výrobu polovodičů v Crolles ve Francii s celkovými náklady na projekt 7,5 miliardy EUR – z čehož údajně 3 miliardy EUR poskytne francouzská vláda jako součást evropského zákona o čipech Evropské komise a vlastního technologického investičního plánu Francie.

Nový areál bude sousedit se stávajícím zařízením STMicro. Je popisován jako velkoobjemová továrna na výrobu čipů, konkrétně 300mm křemíkových waferů s bohatými funkcemi, pro trhy „automobilové, průmyslové, IoT a komunikační infrastruktury“. Dvojice očekává, že přinese roční výnosy přes 20 miliard dolarů. Globální výrobní kapacita 300mm waferů se má v roce 2026 zvýšit na historicky nejvyšších 9,6 milionu waferů měsíčně, uvádí SEMI, globální průmyslové sdružení zastupující dodavatelský řetězec elektroniky.

SEMI identifikuje GlobalFoundries a STMicro mezi primární výrobce, kteří mají zvýšit výrobu v období do roku 2026, spolu s Hua Hong Semiconductor, Infineon, Intel, Kioxia, Micron, Samsung, SK Hynix, SMIC, Texas Instruments, TSMC a UMC. Obě společnosti vzaly na vědomí příspěvek francouzské vlády k novému projektu, který agentura Reuters vyčíslila na 2,9 miliardy eur.

V prohlášení se uvádí: „Program představuje celkové předpokládané náklady ve výši 7,5 miliardy EUR na CAPEX, údržbu a vedlejší náklady. Nové zařízení bude těžit z významné finanční podpory od státu Francie. Opatření podpory v souladu s cíli stanovenými v Evropském zákoně o chipech a součástí plánu „Francie 2030“ nedávno schválila Evropská komise.“

Thomas Caulfield, prezident a šéf GlobalFoundries, k tomu uvedl: „Dále rozšiřujeme přítomnost společnosti GF v rámci evropského dynamického technologického ekosystému a zároveň těžíme z úspor z rozsahu, abychom dodali další kapacitu vysoce kapitálově efektivním způsobem. Společně dodáme špičkovou technologii FDX společnosti GF a komplexní technologický plán společnosti ST v souladu s poptávkou zákazníků, která podle očekávání zůstane vysoká, po automobilovém průmyslu, internetu věcí a mobilních aplikacích v příštích desetiletích.”

Jean-Marc Chery, prezident a šéf společnosti STMicro, řekl: „Dnešek je důležitým milníkem pro ST, pro GF i pro Evropu. Toho by nebylo možné dosáhnout bez podpory francouzské vlády i Evropské komise. Dále posílíme evropský a francouzský ekosystém FD-SOI (plně vyčerpaný křemík na izolátoru) a vybudujeme pro naše evropské a globální zákazníky větší kapacitu v oblasti komplexních pokročilých technologií pro klíčové koncové trhy včetně automobilového průmyslu, průmyslu, internetu věcí a komunikační infrastruktury.”

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: ICT NETWORK NEWS