Přeskočit na obsah

Herní monitor ASUS ROG Strix XG43UQ

Herní monitor ASUS ROG Strix XG43UQ AVERIA TECHLAB 5 STAR

Hráči kompetitivních titulů i nadšenci do singleplayerových titulů se musejí na konzolích často spoléhat na pouhý kompromis mezi vysokým rozlišení, snímkovací frekvencí a kvalitou obrazu. I kdybyste sebevíce chtěli a měli kvalitní 4K monitor s vysokým čísílkem počtu hertzů, nebude to pro vás zdaleka jistota. Takové monitory totiž spoléhají téměř výhradně na display port a HDMI 2.0, které již next-genu nestačí k využití plného potenciálu. Výjimkou na trhu je však herní monitor ROG Strix XG43UQ od společnosti ASUS, který všechny požadavky nové generace konzolí splňuje do puntíku.

První, co na ASUS ROG Strix XG43UQ upoutá pozornost je naprosto jasně jeho velikost. Čtyřicet tři palců v úhlopříčce je pro monitor opravdu doslova brutální rozměr. Velikost, která okamžitě praští do očí a bude chvíli trvat, než si na ni zvyknete. Nedej bože, pokud sedíte u monitoru opravdu blízko. Navíc zabere naprostou většinu vašeho herního stolu. Takže pokud máte na stole ještě něco jako repro bedýnky, nebo další monitory, budete si dost možná při rozmisťování svého vybavení připadat tak trochu jako při hraní Tetrisu. Samozřejmě si můžete zkusit pomoci nějakým držákem na zeď či ramenem, ale pojďme se bavit o tom, co najdeme přímo v balení. Pokud se budete spoléhat na stojánek přiložený k monitoru, jeho provedení vás nezklame. Je z pevného kovu, s nímž se rozhodně o stabilitu nemusíte bát, a navíc je vybavený gumovými protiskluzovými podložkami, které zajistí, že nedojde k žádnému nevyžádanému pohybu.

Celkově nám design přišel jako velmi vydařený. V přední části vidíte v podstatě pouze naprosto obyčejný rámeček a nic víc. Žádné rozptylující zbytečnosti, jenom malé logo ROG. A potom se ještě přidává logo tvořené projektorem, který upevníte na zadní stranu monitoru a on vám promítá na stůl logo ROG v barevném provedení dle vaší libosti. Upřímně, nechci říkat, že je to naprosto zbytečný přídavek. Ale podle mého názoru je. Obzvláště ve chvíli, kdy je projektor v podstatě přídavné externí zařízení.

Na zadní straně se ovšem tvůrci vyřádili a k povedeném bílému vizuálu přidávají také velmi efektivní využití funkčních prvků. Elegantního zpracování se dočkaly ovládací prvky pro využívání funkcí monitoru či přepínání vstupu, ale ty zřejmě stejně u většiny uživatelů nahradí dálkové ovládání. ROG Strix XG43UQ nabízí odkryté konektory pro audio vstup, sluchátka, dva USB 3.0, jeden USB-B a také dva HDMI 2.0 vstupy. Pod nimi je ovšem ještě skrytý prostor za odnímatelným krytem. V něm se skrývají ty nejdůležitější porty. Dva HDMI 2.1 a jeden pro DiplayPort 1.4. Ty budou sloužit pro váš high-end gamingový zážitek. Výbornou vychytávkou v tomto prostoru jsou navíc také dva háčky pro cable management. Z hlediska konektivity tedy nemáme co vytknout.

ASUS ROG Strix XG43UQ

Máte-li tedy připravené místo, kam monitor umístíte, zapojené kabely a nastartovanou herní mašinu, jde se hrát. A tady se chcete zaměřit především na konzole. PC má spoustu funkcí úprav obrazu zamčenou a budete se tak muset spokojit s obecnějším nastavením. Naopak PS5 nebo Xbox Series X se mohou radovat z absolutního využití svého potenciálu, který je navíc ještě obohacený o funkce zlepšující viditelnost ve stínech a temných oblastech, či kvalitní HDR 1000. Obecně můžeme s klidným srdcem říct, že na VA panel je zobrazení opravdu solidní, a ačkoliv kvalitní televizi se nevyrovná, pro hraní, při kterém oceníte také další prvky jako je vysoký framerate či rychlá odezva, je perfektní.

ASUS logoNavíc se zde přidává také pár unikátních funkcí, které vám ve hraní především u stříleček mohou ve skutečnosti výrazně pomáhat a skoro by se s trochou nadsázky daly označit za takovou jemnou formu podvádění. Mimo to může displej také například stabilně ukazovat, na jaké snímkovací frekvenci zrovna váš zobrazovaný obsah běží. A pokud náhodou občas potřebujete rozdělenou obrazovku, i zde vám ROG Strix XG43UQ bez potíží poslouží. Po stránce funkcí je tento monitor opravdu královsky vybavený a nic zásadního by vám u něj chybět nemělo.

AT ComputersZa zmínku stojí také fakt, že monitor disponuje vestavěnými reproduktory, které samozřejmě nezastanou funkci externích zařízení, nebo ideálně sluchátek, ale pokud chcete monitor ke konzoli prostě připojit a ve vteřině hrát, naprosto bezpečně vám poslouží a váš sluch rozhodně urážet nebudou. A pro vaše naprosté pohodlí je zde také dálkový ovladač, který právě především u konzolového hraní jistě oceníte. Můžete díky němu totiž zapínat speciální funkce i korigovat hlasitost bez neustálého sahání na monitor samotný.

Celkově vám ASUS ROG Strix XG43UQ jako monitor k next-gen konzolím poslouží s využitím maximálního potenciálu vašeho železa a můžeme ho bez větších výtek doporučit. Jde o produkt vysoké kvality, který potěší zpracováním obrazu, vysokou obnovovací frekvencí i nízkou odezvou. To je to, co hráči potřebují. Kdybych se rozmýšlel nad kopí tohoto monitoru, jednoznačně bych se nejvíce zamýšlel nad cenou a rozměry, které nemusejí být pro každého. Pokud pro vás ale tyto dva prvky nejsou překážkou, směle po tomto herním monitoru můžete skočit a své investice určitě litovat nebudete.

AVERIA TECHLAB 5 STARHodnocení 5/5

Plusy

Plná podpora funkcí next-gen konzolí
Kombinace 144Hz/4K/1ms
Doplňkové funkce pro hráče
Profily pro jednotlivé aplikace
Elegantní design
Kvalitní HDR

Mínusy

Většina her zatím nedosahuje 4K s vysokým frameratem
Některé funkce jsou pro PC zamčené Cena

Martin Havel

Zdroj: Gamers Generation