Přeskočit na obsah

IBM a RPI spouští v New Yorku kvantový počítač

IBM a Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) spustily kvantový počítač v jeho kampusu v New Yorku.

Kvantový počítač se nachází v univerzitním Voorhees Computing Center (VCC) v New Yorku, kapli, kterou univerzita přeměnila v 60. letech 20. století, a je umístěn vedle okna z barevného skla a slouží jako ústřední bod nové Curtis Priem Quantum Constellation společnosti RPI, což je výzkumné centrum financované spoluzakladatelem Nvidie a absolventem RPI Curtisem Priem. Společnosti uvádějí, že se jedná o první IBM Quantum System One, který byl nainstalován v univerzitním kampusu.

Nový IBM Quantum System One je údajně užitkový kvantový počítač – práh, při kterém mohou kvantové počítače sloužit jako nástroje pro vědecké objevy – poháněný 127-qubitovým procesorem IBM Quantum Eagle.

Systém je udržován na provozní teplotě 0,015 Kelvina, aby si qubity udržely svůj kvantový stav. Čip kvantového procesoru, který drží qubity a provádí výpočty, je umístěn směrem ke spodní části lustru.

Akvizice systému společností RPI byla poprvé oznámena v říjnu 2023, přičemž stroj byl nastaven tak, aby pomáhal výzkumu v oblasti zdravotnictví, udržitelnosti, umělé inteligence a národní bezpečnosti a zároveň pomáhal budovat další generaci kvantové pracovní síly.

IBM se zavázalo upgradovat systém v roce 2026.

V prohlášení IBM uvedlo, že nový System One rozšiřuje globální flotilu kvantových počítačů společnosti fungujících na této úrovni, která zahrnuje systémy ve Spojených státech, Kanadě, Německu a Japonsku, kromě aktuálně probíhajících instalací v Jižní Koreji a Španělsku.

„Poprvé v historii se s kvantovou technologií vyvíjí zcela nové odvětví výpočetní techniky. To není něco, co můžeme udělat sami,“ řekl Dario Gil, senior viceprezident IBM a ředitel výzkumu a člen představenstva RPI.

„Je zásadní, aby IBM spolupracovala s naším globálním ekosystémem partnerů, včetně světově uznávaných univerzit a výzkumných institucí, jako je RPI, na objevování a mapování nových algoritmů pro ty nejobtížnější výzvy, které mohou kvantové počítače vyřešit. Uděláme to tak, že podpoříme kvanta pracovní síly budoucnosti a zajistíme, aby další generace byla vybavena dovednostmi, aby mohla tyto systémy využívat v plném rozsahu.“

Rensselaer Polytechnic Institute, založený v roce 1824, je technologická výzkumná univerzita zahrnující pět škol a více než 30 výzkumných středisek ve dvou areálech v okrese Rensselaer v New Yorku a Hartford, Connecticut.

Kromě nového IBM System One je RPI také domovem Artificial Intelligence Multiprocessing Optimized System (AiMOS), 11 petaflopového superpočítače IBM Power9/Nvidia a současného nejvýkonnějšího klasického superpočítače na soukromé univerzitě ve Spojených státech.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS