Přeskočit na obsah

IBM postaví v Německu kvantové datové centrum

IBM má v Německu vybudovat datové centrum pro hostování kvantových počítačů.

Společnost oznámila, že plánuje otevřít své první evropské kvantové datové centrum v kampusu IBM v Ehningenu u Stuttgartu, aby společnostem, výzkumným institucím a vládním agenturám usnadnila přístup k nejmodernějším kvantovým počítačům.

Očekává se, že datové centrum bude zprovozněno v roce 2024 a bude hostovat několik kvantových výpočetních systémů IBM, z nichž každý bude mít „utilitní kvantové procesory“ s více než 100 qubity.

IBM uvedla, že nový evropský region pomůže společnostem při výzkumu kvantové výpočetní techniky za dodržení evropských datových předpisů.

„Evropa má jedny z nejpokročilejších uživatelů kvantových počítačů na světě a zájem se zrychluje teprve s érou kvantových procesorů v užitkovém měřítku,“ řekl Jay Gambetta, viceprezident IBM Quantum. „Plánované kvantové datové centrum a související cloudová oblast poskytnou evropským uživatelům novou možnost, když se snaží využít sílu kvantových počítačů ve snaze vyřešit některé z nejnáročnějších světových problémů.“

Ana Paula Assis, generální ředitelka IBM pro oblast EMEA, dodala: „Naše kvantové datové centrum v Evropě je nedílnou součástí našeho globálního úsilí. Našim klientům to poskytne nové příležitosti ke spolupráci bok po boku s našimi vědci v Evropě i jejich vlastními klienty, když budou zkoumat, jak nejlépe využít kvantum ve svém oboru.“

Zařízení bude druhým kvantovým datovým centrem IBM a oblastí kvantového cloudu po Poughkeepsie v New Yorku. IBM nabízí přístup ke své flotile více než 20 kvantových počítačů prostřednictvím IBM Quantum Network.

IBM Quantum Network má v současnosti více než 60 organizací po celé Evropě, které přistupují ke kvantovému hardwaru a softwaru prostřednictvím cloudu, včetně společnosti Bosch; Crédit Mutuel Alliance Fédérale, Targobank, CERN, Fraunhofer-Gesellschaft, Poznan Supercomputing a Networking Center a T-Systems.

„Jsme šťastní a hrdí, že můžeme podpořit rozhodnutí týmu IBM Quantum zřídit jejich evropské kvantové datové centrum v německém Ehningenu,“ řekl Dr. Raoul Klingner, ředitel výzkumu společnosti Fraunhofer-Gesellschaft. „Výběr umístění ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko dále posílí ekosystém, který Fraunhofer vybudoval se zákazníky a partnery z průmyslu a výzkumu. Jsme rádi, že můžeme dále pokračovat v našem strategickém partnerství s IBM.“

Zdroj: https://www.datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS