Přeskočit na obsah

Indie dosáhne do konce roku 2028 690 milionů předplatitelů 5G

Očekává se, že Indie do konce roku 2028 dosáhne 690 milionů předplatitelů v segmentu 5G, což představuje nárůst o 2 125 % ve srovnání se současnou základnou předplatitelů 5G, podle nové zprávy o indické ekonomice 5G a potřebách pracovní síly.

Zpráva uvádí, že toto rozšíření na trhu 5G rozšíří mobilní pokrytí v Indii ze současných 77 % na 94 % v roce 2028.

Zpráva od specialisty na personální a pracovní síly TeamLease Services nazvaná „Zavádění 5G v Indii: Revoluce v dodavatelském řetězci lidí“ uvádí, že Indie bude do roku 2025 potřebovat kvalifikovanou pracovní sílu v počtu nejméně osmi milionů, aby mohla plně využít potenciál technologie 5G.

Zpráva také zmiňuje průmyslová odvětví, která budou mít z implementace technologie 5G největší výhody. Z 297 dotázaných společností 80 % zdůraznilo, že primárními příjemci 5G by byly sektory informačních technologií (IT) a bankovní a finanční služby. Zpráva uvádí, že se očekává, že tato odvětví budou svědky významného zlepšení provozní efektivity a poskytování služeb díky integraci technologie 5G.

Výhody 5G budou využívat také vzdělávání, hraní her, maloobchod a elektronický obchod.

Mezitím přibližně 46 % indických společností vyjádřilo optimismus ohledně vytváření pracovních míst, přičemž se odhaduje rozsah 61 % až 80 % během prvního roku implementace 5G.

V současnosti Bharti Airtel i Reliance Jio Infocomm nabízejí sítě 5G ve všech velkých městech po celé zemi. Zatímco Jio nabízí samostatnou technologii 5G (SA), Airtel se rozhodl pro technologii Non-Standalone 5G (NSA). Zatím není jasné, zda Vodafone Idea zvolí architekturu SA nebo NSA.

Podle nedávné tiskové zprávy je Vodafone Idea v poslední fázi jednání s bankami o zajištění financování, které bude klíčové pro spuštění její 5G síťové infrastruktury v zemi. Podle této zprávy vysoký úředník z Department of Telecommunication (DoT) vysvětlil, že operátor pravděpodobně zajistí financování do června, což umožní spuštění služeb 5G tentýž měsíc.

V lednu ministr železnic, komunikací a elektroniky a informačních technologií Ashwini Vaishnaw řekl, že státní operátor BSNL by mohl spustit technologii 5G v březnu 2024. Vaishnaw také objasnil, že zpočátku bude 5G síť BSNL založena na NonStandalone (NSA) architektuře.

Indické ministerstvo telekomunikací (DoT) se údajně rozhodlo, že nebude přímo přidělovat 5G spektrum podnikům pro zavádění soukromých 5G sítí.

Ministerstvo dopravy je nyní proti přímému přidělování frekvencí, protože se domnívá, že to podle současného právního rámce není možné. V březnu indický generální prokurátor R Venkataramani doporučil DoT, aby upřednostňovala aukce pro 5G spektrum.

DoT bude brzy informovat vládu a indický telekomunikační regulační úřad (TRAI) o svém konečném rozhodnutí. Toto nové rozhodnutí je v rozporu s původními pokyny DoT o soukromých sítích, které byly vydány v roce 2022. Tyto pokyny stanovily, že firmy, které chtějí zřídit své vlastní soukromé sítě, si mohou pronajmout spektrum 5G od telekomunikačních operátorů nebo je získat přímo od DoT.

Místní operátoři vyjádřili svůj nesouhlas s těmito pokyny, načež DoT konzultovalo generálního prokurátora, který řekl, že aukce jsou preferovaným způsobem přidělování zdrojů, jako je spektrum.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS