Přeskočit na obsah

Intel plánuje zvýšit ceny čipů

Výrobce čipů Intel oznámil svým zákazníkům, že koncem tohoto roku plánuje zvýšit ceny většiny svých polovodičových produktů.

Společnost poukázala na rostoucí náklady ve svém dodavatelském řetězci, aby tento krok ospravedlnila. Nikkei nejprve oznámila zvýšení cen, které společnost mezitím potvrdila.

Inflační opatření ovlivní serverové CPU, síťové čipy, spotřební vybavení a další části rozrůstajícího se impéria Intelu.

Nikkei s odvoláním na manažery obeznámené s touto záležitostí uvádí, že zvýšení cen by se mohlo pohybovat od jednociferných změn až po zvýšení o 20 procent.

Inflace a širší ekonomické obavy mají také utlumit výdaje na spotřební elektroniku, čímž hrozí, že se současný nedostatek polovodičů promění v nadměrnou nabídku – alespoň pro některá odvětví. Očekává se, že servery datových center, po kterých je stále vysoká poptávka a vyžadují ty nejpokročilejší procesní uzly, budou ještě nějakou dobu chybět.

Zákazníci společnosti Intel Samsung, Acer a Asustek snížili objednávky od výrobců čipů, protože se obávají globálního ekonomického poklesu.

Potenciální pokles poptávky a zvýšení cen však přichází právě ve chvíli, kdy se Intel pokouší vybudovat vlastní výrobu a vyvíjet čipy jiných výrobců pro jiné společnosti.

Doufá, že postaví největší továrnu na výrobu polovodičů na světě v Ohiu, ale odložila svůj plán poté, co se neuskutečnily očekávané vládní dotace. A doufala, že bude financovat svou širší továrnu prostřednictvím IPO dceřiné společnosti Mobileye, ale ani to nešlo podle plánu – s izraelskou divizí odložila svůj debut na akciovém trhu na neurčito, dokud se trh nestabilizuje.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Foto: Coolcaesar

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS