Přeskočit na obsah

iPhone bude už brzy schopen replikovat hlas uživatele

Přístroje iPhone od americké společnosti Apple budou už brzy schopny replikovat hlas uživatele. Podnik to v úterý uvedl na svém blogu a zároveň představil několik dalších novinek pro iPhone a pro tablety iPad. Podle firmy postačí k rozpoznání hlasu uživatele patnáctiminutový trénink. Apple bez bližších podrobností uvedl, že funkce budou zpřístupněny ještě letos.

S připravovaným nástrojem Personal Voice budou uživatelé moci číst textové výzvy k nahrávání zvuku a nechat technologii, aby se naučila jejich hlas. Související funkce nazvaná Live Speech pak bude používat „syntetizovaný hlas“ k hlasitému čtení zadaného textu uživatele při telefonních hovorech, konverzacích FaceTime a osobních rozhovorech. Lidé si také budou moci uložit běžně používané fráze, které budou používat u živých konverzací.

Tato funkce je jednou z několika, jejichž cílem je zlepšit přístupnost zařízení Apple pro osoby s kognitivním, zrakovým, sluchovým a pohybovým postižením. Apple uvedl, že z těchto nástrojů by mohli mít největší prospěch lidé, kteří mohou trpět onemocněním, při němž časem ztrácejí hlas, jako je například amyotrofická laterální skleróza (ALS).

„Přístupnost je součástí všeho, co ve společnosti Apple děláme,“ uvedla v příspěvku na blogu společnosti Sarah Herrlingerová, která je ředitelkou divize Global Accessibility Policy and Initiatives. „Tyto převratné funkce byly na každém kroku navrhovány se zpětnou vazbou od členů komunit zdravotně postižených, aby podporovaly různorodé skupiny uživatelů a pomáhaly lidem navazovat kontakty novými způsoby,“ dodala.

Připravované nástroje sice mají potenciál uspokojit specifické potřeby, přicházejí ale ve chvíli, kdy pokrok v oblasti umělé inteligence (AI) vyvolal obavy kvůli tomu, že lidé se zlými úmysly mohou přesvědčivé falešné zvuky a videa – známé jako deepfakes – používat k podvodům nebo k dezinformování veřejnosti, napsal server CNN. Apple uvedl, že funkce Personal Voice využívá strojové učení přímo v zařízení, aby byly informace uživatelů soukromé a bezpečné.

S využitím umělé inteligence k napodobení hlasu experimentují i další technologické firmy. Loni například společnost Amazon uvedla, že pracuje na aktualizaci svého systému Alexa, která by technologii umožnila napodobit jakýkoli hlas, dokonce i zesnulého člena rodiny. Tato funkce zatím nebyla zveřejněna.

Kromě hlasových funkcí oznámila společnost Apple funkci Assistive Access, která spojuje některé z nejoblíbenějších aplikací operačního systému iOS, jako je FaceTime, Zprávy, Fotoaparát, Fotografie, Hudba a Telefon, do jedné aplikace Hovory. Rozhraní obsahuje vysoce kontrastní tlačítka, velké textové popisky, možnost klávesnice pouze se smajlíky a možnost nahrávání videozpráv pro lidi, kteří mohou preferovat vizuální nebo zvukovou komunikaci.

TZ

Obrázek: iPhone

Zdroj: ICT NETWORK NEWS