Přeskočit na obsah

Japonsko chystá velkou investici do společného podniku na výrobu čipů

Japonsko investuje 70 miliard jenů (11,8 miliardy Kč) do společného podniku na výrobu čipů nazvaného Rapidus, v němž jsou mimo jiné také japonské technologické firmy Sony či NEC. S odvoláním na japonskou vládu o tom informovala agentura Reuters. Ta připomněla, že země, která kdysi vyráběla globálně polovinu polovodičů, se snaží znovu získat pozici předního výrobce vyspělých čipů. Podnik chce zahájit výrobu ve druhé polovině desetiletí a počítá i s dalšími investicemi vlády.

„Polovodiče budou rozhodující složkou pro vývoj nových špičkových technologií, jako je umělá inteligence, digitální průmysl a zdravotnictví,“ uvedl na tiskovém brífinku ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Jasutoši Nišimura.

Japonská vláda do podniku v budoucnu pravděpodobně investuje další peníze. Chce do něj nalákat firmy ze Spojených států a z Evropy zabývající se výrobou čipů, například americkou International Business Machines (IBM) a nizozemskou ASML, řekl agentuře Reuters jeden ze zástupců ministerstva obchodu a průmyslu.

Mezi další investory společnosti Rapidus patří i firma Nippon Telegraph and Telephone (NTT), výrobce paměťových čipů Kioxia, dále společnost Softbank, výrobce součástek pro automobilový průmysl Denso, automobilka Toyota Motor a podnik Mitsubishi UFJ Financial Group.

Obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou se prohlubují a Washington omezuje Pekingu přístup k polovodičovým technologiím. Japonsko se snaží rychle oživit svou základnu pro výrobu čipů a chce zajistit, aby jeho automobilky a firmy zabývající se informačními technologiemi netrpěly nedostatkem tohoto klíčového dílu.

Tokio chce mít zároveň k dispozici vyspělou čipovou technologií nezbytnou pro rozvoj nových oborů, jako je umělá inteligence. Obává se také, že se Čína může pokusit převzít kontrolu nad Tchaj-wanem, současným světovým centrem výroby pokročilých čipů.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS