Přeskočit na obsah

Jižní Korea utratí na domácí výrobu polovodičů 451 miliard dolarů

Jižní Korea utratí 451 miliard dolarů za to, že se stane gigantem na výrobu polovodičů. Finanční prostředky pocházejí ze směsi vládních podpůrných balíčků, daňových pobídek a příslibů podnikových investic.

Společnosti Samsung Electronics a SK Hynix Inc. povedou investici v rámci národního plánu navrženého administrativou prezidenta Moon Jae-in spolu s dalšími 151 společnostmi.

Společnost Samsung uvedla, že do roku 2030 investuje do svých systémů LSI a sléváren 171 bilionů wonů (151 miliard dolarů), což je oproti předchozím investičním plánům nárůst o 38 bilionů wonů (33,6 miliard dolarů). To nezahrnuje její paměťový byznys, kde má společnost na trhu pohodlný náskok.

“Celý průmysl polovodičů stojí před zlomovým okamžikem a nyní nastal čas udělat plán dlouhodobé strategie a investic,” řekl Dr. Kinam Kim, místopředseda a vedoucí divize řešení zařízení v Samsung Electronics.

SK Hynix utratí 97 miliard dolarů na rozšíření svých stávajících slévárenských zařízení – kromě dříve přislíbených 106 miliard dolarů pro čtyři nové závody.

Jihokorejská vláda poskytne daňové úlevy, nižší úrokové sazby, sníží regulaci a pomůže stanovit priority a financovat potřebnou infrastrukturu.

Státní a místní vlády zajistí adekvátní zásobování vodou na příštích 10 let a budou investovat do dodávek energie – konkurenční Tchaj-wan čelí dlouhému suchu a nedávno utrpěl výpadek elektřiny.

Investice budou zaměřeny na „K-semiconductor belt“, nově pojmenovaný region jižně od Soulu, který doufá, že bude epicentrem jihokorejského polovodičového boomu.

Vláda také pomůže financovat školení 36 000 odborníků na polovodiče, utratí 1,5 bilionu wonů (1,3 miliardy dolarů) na výzkum a vývoj čipů a přislíbila legislativu šetrnější k čipům.

Signalizuje také, že hledá zahraniční investice, přičemž vláda ukazuje na příslib výrobce polovodičových zařízení ASML Holdings vybudovat školicí středisko a plán Lam Research Corp zdvojnásobit kapacitu.

Jižní Korea je v současné době druhým největším výrobcem počítačových čipů, přičemž v čele je Tchaj-wan.

Zatímco Tchaj-wan a TSMC dominují odvětví slévárenství polovodičů – jak v oblasti prodeje, tak v oblasti technologií – v Jižní Koreji je rychle rostoucí čipový průmysl.

Tato země je, podle studie Deloitte, domovem více než 20 000 společností spojených s polovodiči, včetně 369 výrobních podniků s integrovanými obvody, 2650 podniků v oblasti polovodičových zařízení a 4078 podniků v oblasti polovodičových materiálů.

Zdroj: datacenterdynamics.com

@RadekVyskovsky

Zdroj: ICT NETWORK NEWS