Přeskočit na obsah

Kapacita hyperscale datových center se zdvojnásobí každé čtyři roky

Podle zprávy společnosti Synergy Research Group se kapacita hyperscale datových center na celém světě za poslední čtyři roky zdvojnásobila.

Podobné tempo růstu bude pokračovat i v příštím desetiletí v souvislosti s vysokou poptávkou po cloudových službách a nástrojích umělé inteligence, uvedla analytická společnost.

Provozovatelé rozšiřují své kapacity pro umělou inteligenci

Počet aktivních hyperscale zařízení na celém světě se na konci roku 2023 zvýšil na 992, uvedla společnost Synergy Research Group, a od té doby tento počet překročil 1 000. Zpráva předpovídá, že v příštím desetiletí bude každý rok uvedeno do provozu dalších 120-130 hyperscale datových center.

Předpokládá se, že v přípravě je až 440 hyperscale datových center.

Hlavním faktorem, který bude hnací silou růstu kapacity, je podle zprávy umělá inteligence. Generativní umělá inteligence bude nutit provozovatele ke zvětšování rozsahu nových datových center, což bude zvyšovat růst kapacity.

Mnoho největších světových investorů do nemovitostí, aby podnikli kroky k rozšíření svých portfolií datových center. V prosinci společnost Digital Realty zahájila společný podnik s firmou Blackstone v hodnotě 7 miliard dolarů s cílem vytvořit další hyperškálové kapacity, přičemž firma Blackstone již dříve přislíbila, že vynaloží až 8 miliard dolarů na svou dceřinou společnost QTS, která se zabývá datovými centry, aby se připravila na boom AI, který nastane „jednou za generaci”.

USA jsou na prvním místě v kapacitě

Ve 4. čtvrtletí 2023 připadalo na USA 51 % celosvětové kapacity hyperscale datových center, na Evropu 17 % a Čínu 16 %. V Severní Virginii, která je největším světovým trhem datových center, se nachází třetina kapacity USA, a to i přes nedávné snahy o umístění velkých datových center v širším geografickém prostoru.

Nedávná zpráva společnosti DC Byte uvádí, že mezi další oblasti USA, které pravděpodobně zaznamenají rychlý růst, patří trhy v Severní a Jižní Karolíně, Wisconsinu a Indianě.

Mezi země mimo USA, které nabízejí nejvíce IT kapacit, patří Čína, Irsko, Německo, Nizozemsko a Austrálie.

Na společnosti Microsoft, Google a Amazon připadá 60 % hyperscale kapacit.

Společnost Synergy Research Group uvedla, že její údaje vycházejí z analýzy rozlohy datových center 19 hlavních poskytovatelů cloudových a internetových služeb.

Asi nepřekvapí, že pokud jde o plochu datových center, dominuje na trhu vedoucí trojice veřejných cloudů – Amazon, Microsoft a Google. Na tyto tři společnosti připadá 60 % veškeré kapacity hyperscale datových center a v žebříčku je následují společnosti Meta, Alibaba, Tencent, Apple a ByteDance.

Veřejný cloud „velké trojky“ bude pravděpodobně hnací silou i v budoucnu. Minulý týden bylo oznámeno, že společnost Microsoft hodlá v letošním roce zdvojnásobit kapacitu nových datových center, která uvede do provozu. Společnost Google mezitím od přelomu roku zahájila výstavbu nového centra v Norsku a odhalila plány na vybudování kampusu datových center ve Velké Británii v hodnotě 1 miliardy dolarů.

John Dinsdale, hlavní analytik společnosti Synergy Research Group, uvedl: „V současné době je na trhu více než polovina datových center: “Obecně platí, že datová centra ve vlastním vlastnictví jsou mnohem větší než pronajatá datová centra a datová centra v domovské zemi hyperskalární společnosti jsou mnohem větší než její mezinárodní zařízení, i když z těchto trendů existuje spousta výjimek.“

Dodal: „Jsme také svědky určitého rozdvojení v rozsahu datových center. Zatímco hlavní datová centra se stále zvětšují, roste také počet relativně menších datových center, která se zavádějí s cílem přiblížit infrastrukturu zákazníkům.“

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS