Přeskočit na obsah

Průzkum: Využití umělé inteligence podporuje polovina českých firem

[[{“value”:”

Využití umělé inteligence podporuje (AI) polovina českých společností. Třetina podniků předpokládá, že se v důsledku AI sníží počet pracovních míst na trhu práce. Firmy využívají AI nejčastěji v administrativě, personalistice a marketingu. Vyplývá to z průzkumu HR Trends 2024 společnosti Randstad, do kterého se počátkem roku zapojilo 154 vedoucích pracovníků z HR a managementu z různých sektorů českého trhu.

Největšími benefity umělé inteligence jsou podle průzkumu automatizace opakujících se úkolů a rychlejší zpracování dat, za hlavní výzvy označují zabezpečení dat a nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Zatímco 14 procent firem plánuje rozsáhlé nasazení umělé inteligence a třetina je otevřená jejímu cílenému použití v konkrétních oblastech, 47 procent nemá k AI jasný postoj. Pět procent firem nasazení AI nepředpokládá.

„Adopce AI není jen o technologii, je to také o změně postojů a kultury ve firmách. Čísla ukazují, že naše firmy začínají rozumět výhodám, které AI může přinést, a jsou připraveny investovat do jejího využití,“ uvedl generální ředitel Randstad ČR Martin Jánský.

Zhruba dvě třetiny respondentů se domnívají, že se počet pracovních míst v důsledku zavádění umělé inteligence nezmění. Necelá třetina očekává snížení počtu pracovních míst, pět procent věří, že jejich počet se zvýší.

„Přijetí AI vyžaduje nejen technologické změny, ale také kulturní posun v organizacích, kde musí být zajištěno školení a podpora zaměstnanců, aby mohli s novými systémy efektivně pracovat,“ uvedl Jánský. „Zajištění důvěrnosti a bezpečnosti dat se musí stát prioritou. S novými regulacemi, jako je EU AI Act, se otevírá cesta k transparentnější a bezpečnější implementaci AI,“ doplnil člen investičního výboru fondu Look AI Ventures a expert na AI Martin Dostál.

Téměř 60 procent respondentů očekává nasazení AI v administrativě, 44 procent v IT, 40 procent v personalistice a stejný podíl v marketingu. „Umělá inteligence přináší efektivitu i do oblastí, které dříve jako technologické vnímány nebyly. V oblasti HR například umožňuje personalizovanější přístup k náboru a rozvoji talentů, což snižuje náklady a zvyšuje produktivitu,“ uzavřel Jánský.

TZ/ČTK

Zdroj: JOBS NETWORK NEWS“}]] 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS