Přeskočit na obsah

Lightstorm získává aktiva podmořských kabelů RTI v Pacifiku

Společnost Lightstorm získala podíly ve třech podmořských kabelech v Pacifiku spojujících USA s Japonskem a Austrálií.

Asijská firma pro síťovou infrastrukturu vlastněná společností I Squared Capital oznámila, že podepsala smlouvy o koupi aktiv se soudem určenými příjemci v Delaware a Singapuru, aby získala dříve RTI vlastněný kabel JGA-North a také „významné části“ systémů JGA-South a SEA-US.

Zatímco příjemci budou i nadále řídit společnosti během přechodného období, David Zimmer ze společnosti Lightstorm byl jmenován dočasným generálním ředitelem, který bude mezitím pomáhat s každodenními operacemi.

Obchody mají být uzavřeny koncem tohoto roku a čekají na schválení regulačními orgány. Podmínky nebyly sdíleny.

Získané tři kabely mají celkovou délku 21 000 km a přidělenou kapacitu 64 Tbps a spojují USA, Guam, Japonsko a Austrálii.

Japan-Guam-Australia North (JGA-N) vstoupil do provozu v červenci 2020. Kabel o délce 2 700 km spojuje Guam s Japonskem. Jižní část kabelu, známá jako JGA-S, vstoupila do služby ve stejném roce a spojuje Guam s Queenslandem a Novým Jižním Walesem v Austrálii.

Zatímco RTI vlastnila výhradně severní část, jižní kabel vyvinulo konsorcium zahrnující AARNet a Google.

Kabel Southeast Asia-United States (SEA-US), který byl spuštěn kolem roku 2017, má délku 11 100 km a spojuje Guam s Los Angeles v Kalifornii přes Honolulu na Havaji. Kromě RTI konsorcium pro kabel zahrnuje GTA TeleGuam, Globe Telecom, Hawaiian Telcom a Telin.

CommsDay poprvé informovalo, že společnost RTI a její aktiva byla uvedena do nucené správy pod Kroll Singapore jejími finančníky v říjnu 2023. Publikace uvedla, že v té době byl dluh vůči bankám prodán za neznámou částku společnosti I Squared Capital.

„Jsme nadšeni, že můžeme integrovat tyto vysoce hodnotné podmořské kabely do naší platformy,“ řekl Amajit Gupta, CEO a MD společnosti Lightstorm Group. „Tato akvizice posílí naši pozici předního poskytovatele cloudové síťové infrastruktury a rozšíří naši geografickou přítomnost a nabídku služeb propojením prostřednictvím rozšířených podmořských aktiv, jako je tento kabelový systém. Jsme nadšeni, že můžeme stavět na mimořádných úspěších společnosti RTI Cable a přejeme Russovi hodně štěstí v jeho budoucím úsilí.“

RTI byla v dlouhodobém právním sporu s Gateway Network Connections (GNC), který se datuje od roku 2021.

GNC je kabelová přistávací stanice a datové centrum, které hostuje jak kabely JGA, tak kabel SEA-US, a je vlastněno společnostmi Asia Connectivity Elements (ACE) a GTA Teleguam. Etix Everywhere dříve vlastnila podíl v podniku, zatímco RTI byla dříve také investorem.

„Společnosti z portfolia I Squared Capital již provozují impozantní globální síť a jejich akvizice předních podmořských kabelů dává Lightstorm Group nebývalý budoucí růst,“ dodal zakladatel a bývalý generální ředitel RTI Cable Russ Matulich. „Je pro mě ctí spolupracovat s mnoha nejlepšími v oboru, abychom dosáhli něčeho důležitějšího, než jsme my sami, a těším se na oslavu jejich budoucích úspěchů.”

Lightstorm byl spuštěn v roce 2020 se svou optickou sítí SmartNet v Indii, která nyní pokrývá sedm měst a ~24 000 km a je připojena k přibližně 60 datovým centrům. Společnost také expanduje do Indonésie s 1 000 km optických vláken spojujících přibližně 40 datových center v Greater Jakarta.

Mezi další investice do digitální infrastruktury společnosti I Squared Capital patří BDx v APAC, nLighten v Evropě, Exa Infrastructure, Kio v Latinské Americe a několik věžových firem.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: RTI

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS