Přeskočit na obsah

Microsoft vylepší Office 365 umělou inteligencí na způsob ChatGPT

Microsoft vylepší svou sadu podnikového softwaru Office 365 umělou inteligencí na způsob populární chatovací aplikace ChatGPT. Technologie Copilot bude k dispozici v jeho programech, jako je textový editor Word, prezentační software PowerPoint, tabulkový procesor Excel a e-mailový a kalendářový program Outlook. S plány, jak zpřístupnit umělou inteligenci (AI) více uživatelům, dnes novináře na živě přenášené prezentaci seznámil generální ředitel firmy Satya Nadella a jsou uvedeny na jeho webu. S Microsoft 365 Copilotem si chce největší světová softwarová skupina zajistit a dále rozšířit své prvenství v oblasti kancelářského softwaru, napsala agentura DPA. Microsoft neupřesnil, kdy novou funkci do stávajících aplikací zabuduje ani kolik bude stát.

Technologie Copilot je postavena na typu softwaru umělé inteligence známého jako velký jazykový model neboli LLM. Výzkumníci v posledních letech zlepšili schopnosti LLM, aby lépe rozuměl textu a reagoval na něj.

„Věříme, že tato nová generace umělé inteligence odemkne novou vlnu růstu produktivity,“ řekl Nadella. „Dnešek znamená další velký krok ve vývoji způsobu, jakým komunikujeme s počítači,“ oznámil generální ředitel Microsoftu a dnešek srovnal s legendární prezentací grafického uživatelského rozhraní počítačovým vědcem Dougem Engelbartem (1963) a premiérou prvního iPhonu v roce 2007.

Nadella představil nový typ business chatu společně s manažerem Microsoftu Jaredem Spatarem. Chat pracuje nejen s daty veřejného jazykového modelu AI, ale také má přístup k osobním datům, jako jsou záznamy v kalendáři, e-maily, chaty a další dokumenty uživatelů. „Umožní vám to dělat věci, které jste nikdy předtím nedokázali,“ řekl Spataro. Programu podle něj bude možné dávat slovní pokyny, například: „Řekněte mému týmu, jak jsme aktualizovali produktovou strategii.“ Software poté vytvoří vhodnou aktualizaci stavu na základě schůzek, e-mailů a historie chatů na dané téma.

Funkce Copilota je podle Microsoftu výkonnější než pouhý ChatGPT společnosti OpenAI zabudovaný do Microsoftu 365. Jedná se o „sofistikovaný procesor pro zpracování, který funguje v zákulisí“ a kombinuje sílu modelů veřejného jazyka s aplikacemi Microsoft 365 a daty, která jsou jimi vygenerována („Microsoft Graph“).

Poslední zprávy svědčí o nelítostné konkurenci při nasazování softwaru, který by mohl přetvořit způsob, jakým lidé pracují, napsala agentura Reuters. V centru snah jsou právě Microsoft a vlastník společnosti Google Alphabet, který představil „kouzelnou hůlku“ pro svůj software – ta dokáže navrhnout prakticky jakýkoli dokument. Vlnu investic a snah vytvářet nové produkty zahájilo loňské uvedení ChatGPT, který si rychle získal oblibu. Nejnovější model tohoto chatovacího systému – GPT-4 – představil jeho tvůrce, společnost OpenAI, kterou financuje také Microsoft, rovněž teprve nedávno.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy