Přeskočit na obsah

Mise LUGO získává další finance od programu ESA Discovery

Pokračování mezinárodní mise Lunar Geology Orbiter (LUGO) potvrdila minulý týden Evropská vesmírná agentura (ESA). Projekt se tak přesouvá do další fáze, během které mezinárodní tým vedený brněnskou společností TRL Space detailně zpracuje přesný design celé mise.

LUGO chce odpovědět na nejasnosti ohledně stáří měsíční vulkanické aktivity, a zároveň jako první zmapovat jeskynní systémy na Měsíci. Sonda bude vážit kolem 200 kg a na oběžnou dráhu Měsíce se vydá do roku 2030. Její součástí bude i unikátní LiDAR, který TRL Space vyvíjí společně s centrem HiLASE, a který otestuje již příští rok na své další vlastní družici nesoucí název TROLL. Na sondě LUGO bude také italský penetrační radar, finský hyperspektrální sensor a úzkoúhlá kamera z Estonska. Na přesném designu jednotlivých nástrojů a detailním konceptu celé mise nyní začal pracovat mezinárodní tým, aby mohl za 6 měsíců představit finální návrh mise, včetně konkrétního designu sondy a jejího vědeckého vybavení. Mise LUGO je tak konkrétním českým příspěvkem pro rozvoj Měsíce v rámci přístupu ČR k americkému ujednání Artemis Accords o mezinárodní spolupráci.

„Naším cílem je vyslat k Měsíci sondu, která nám umožní určit, co tvoří zvláštní sopečné útvary, tzv. Irregular Mare Patches, které se na jeho povrchu nachází a tím odhadnout jejich stáří. Část vědecké obce se domnívá, že jsou staré několik miliard let a utváří je nesmírně napěněná láva. Jenže ne všichni s tím souhlasí. Část vědců a vědkyň se naopak domnívá, že jsou velice mladé, pouhých 100 milionů let, a že je tvoří utuhnutá láva,” vysvětluje hlavní vědecký cíl mise LUGO vedoucí vědeckého týmu Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie Věd ČR.

„Mise LUGO je nejkomplexnější a největší vesmírná mise vedená novými členskými státy ESA a svým rozsahem nemá mezi státy střední a východní Evropy obdoby. Podílí se na ní vědecký tým, který zahrnuje 18 organizací, ale i významné vědce z výzkumných institucí v Jižní Koreji, USA, Itálii, Finsku, Německu či Anglii,” říká Petr Boháček, architekt mise LUGO ze společnosti TRL Space a dodává: „Komerční potenciál mise je v získávání cenných dat pro těžbu. V kontextu přístupu ČR k Artemis Accords jsme začali jednat o spolupráci na dalším průzkumu Měsíce s americkými společnostmi.”

„Získání financí a podpory z programu ESA není jediným aktuálním úspěchem v tomto projektu,” říká CEO TRL Space Petr Kapoun a dodává: „Součástí rozhodnutí o pokračování mise byla také řada doplňujících otázek a komentářů od představitelů ESA, které potvrdily, že je naše společnost vnímána jako plnohodnotný partner, který má důvěru být zodpovědný za vedení mise od A do Z. Jedná se totiž o vůbec první mezinárodní misi pod hlavičkou ESA, kterou povede česká či východoevropská firma.”

TZ

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy