Přeskočit na obsah

Nový kontejner testovaný v ÚJV Řež umožní přepravu vyhořelého jaderného paliva

Odborníci z ÚJV Řež otestovali nový typ kontejneru, který poslouží k přepravě vyhořelého jaderného paliva z výzkumných evropských a jihoamerických reaktorů do USA. Kontejner nazvaný ŠKODA MTR-TRIGA vyvinula společnost Škoda JS. Bude využíván v připravovaném mezinárodním programu odvozů v rámci iniciativy pro snižování jaderných hrozeb, uvedla v tiskové zprávě Alena Rosáková z ÚJV Řež.

ÚJV Řež se účastní transportů vyhořelého paliva z výzkumných reaktorů do zemí jeho původu od roku 2007. „V rámci 17 transportů už naši odborníci přepravili celkem 3 328 kg uranu. To zahrnuje i 713 kg vysoce obohaceného uranu, který byl převezen ze zemí bývalého východního bloku do Ruska a z dvou afrických zemí do Číny,“ uvedla Rosáková.

Testování kontejneru ověřilo nejen jeho bezpečnost, ale například i jeho kompatibilitu s dalšími zařízeními. „Vnitřní koš musí palivo bezpečně fixovat a zároveň umožnit hladkou nakládku a vykládku, obal a dokonalé stínění musí vydržet například srážku kamionu a další potenciální nehody v průběhu silniční, železniční, říční nebo námořní přepravy,“ doplnila Rosáková.

Kontejner poslouží k transportům z výzkumných reaktorů MTR a TRIGA, ve světě je aktuálně v provozu zhruba 35 reaktorů TRIGA a 47 reaktorů s palivem MTR. Do procesu přepravy se zapojí i specializované týmy ÚJV Řež.

Projekt odvozů vyhořelého jaderného paliva podle Rosákové přispívá k celosvětové jaderné bezpečnosti, protože brání nekontrolovanému šíření vysokoobohaceného jaderného materiálu, který by mohl být zneužit pro výrobu zbraní. Program umožňuje i bezpečné a efektivní zpracování a skladování tohoto paliva v zemích jeho původu, čímž se snižuje i riziko možných úniků radioaktivního materiálu do životního prostředí.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS