Přeskočit na obsah

NTT Docomo odhaluje anténu „Drop-n-Prop“

Japonská společnost NTT Docomo oznámila, že vyvinula anténní systém schopný vytvořit vysokofrekvenční mobilní komunikační buňku, když je na dielektrický vlnovod umístěn malý kousek plastu.

Operátor uvedl, že pevná plastová kostka slouží jako anténa tím, že vytváří „únik“ z kabelu pro šíření signálů až na několik desítek metrů. Společnost Docomo uvedla, že systém úspěšně otestovala s ultravysokým rádiovým signálem 60 GHz, podobným těm, které se očekávají v budoucích sítích 6G.

Docomo také očekává, že toto řešení bude použito k vytvoření okamžitého mobilního prostředí ve vnitřních prostorách, které nejsou dosažitelné vysoce směrovými vysokofrekvenčními signály šířenými venkovními základnovými stanicemi.

Tento systém, který společnost nazvala „Drop-n-Prop Antenna“, využívá fyzikálního jevu úniku (šíření) rádiových vln z kontaktního bodu vytvořeného umístěním (upuštěním) malého kousku plastu na dielektrický vlnovod nesoucí signál..

Při pokusu japonská společnost zkonstruovala komunikační prostor tak, že tyčovitý dielektrický vlnovod z polytetrafluoretylenu zavedl do vnitřního prostoru, který byl nepřístupný pro vnější mobilní signály. Vlnovod byl zapuštěn v délce desky z pěnového polystyrenu s jednou stranou sotva odkrytou, aby umožnil kontakt s anténami. Rozmístěním antén podél různých částí vlnovodu bylo vytvořeno více komunikačních buněk současně. Docomo také poznamenala, že pokrytí a směr signálu byly řízeny změnou materiálu, tvaru a umístění antén.

„Očekává se, že milimetrové vlny (28 GHz) pro 5G i vyšší frekvence budou použity pro 6G ve velmi přímých liniích. Pro takové vlny je obtížné dosáhnout zařízení, která nejsou v přímé viditelnosti základnové stanice, nebo pokud jsou signály blokovány okolními překážkami,“ uvedlo telco.

„Jednoduchý, levný anténní systém Docomo pouze vyžaduje, aby byl dielektrický vlnovod ve tvaru tyče zaveden do oblasti a poté zapuštěn do podlah, stěn, stropů, nábytku nebo pracovních ploch. Komunikační oblasti lze snadno a nenápadně budovat v kancelářích, továrnách atd. a rychle a flexibilně je překonfigurovat pouhým posunutím antén podle potřeby,“ dodala telekomunikační společnost.

Nový anténní systém také pomůže snížit spotřebu energie efektivním šířením signálů pouze do požadovaných oblastí, čímž se eliminuje plýtvání energií k šíření signálů v oblastech, kde není vyžadována komunikace.

Společnost Docomo začne ověřovat systém využívající rádiové signály 28 GHz 5G v první polovině fiskálního roku 2022, počínaje letošním dubnem, s cílem co nejdříve představit komerční verzi svého nového anténního systému.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy