Přeskočit na obsah

NTT provádí testy fotoniky mezi datovými centry ve Velké Británii a USA

Společnost NTT provedla ve Velké Británii a USA testy nízké latence mezi datovými centry založené na světelné fotonice a tvrdí, že latence mezi zařízeními vzdálenými téměř 90 km je nižší než 1 milisekunda.

Společnosti NTT Corporation a NTT DATA Group Corporation tento oznámily, že demonstrovaly spojení IOWN All Photonics Network (APN) mezi datovými centry skupiny NTT ve Spojených státech a Velké Británii.

Ve Velké Británii komunikovala dvě datová centra vzdálená od sebe přibližně 100 km prostřednictvím spojení IOWN APN se zpáteční cestou trvající 1 milisekundu nebo méně. Podobný výkon byl zaznamenán i v USA.

IOWN – Innovative Optical and Wireless Network (Inovativní optická a bezdrátová síť) – zahrnuje síť NTT All Photonics Network založenou na světle. Společnost uvádí, že její APN dosahuje velmi nízké spotřeby energie a velmi vysokorychlostního zpracování tím, že každé funkci přiřazuje vlnovou délku na jediném optickém vlákně.

Podle společnosti NTT tato propojení umožňují, aby více datových center fungovalo jako integrovaná IT infrastruktura logicky rovnocenná jednomu datovému centru. To umožňuje zákazníkům uspokojit jejich potřeby v případech použití, kde je vysoce vyžadováno nízké zpoždění, například při analýze umělé inteligence v reálném čase a ve finančním sektoru.

IOWN APN může poskytnout spojovací linku přidáním vlnové délky bez instalace nového tmavého vlákna, což může urychlit zavádění připojení.

Společnost NTT demonstrovala jeho použitelnost pro distribuovanou analýzu AI v reálném čase a finanční sektor. Společnost uvedla, že plánuje provádět obchodní demonstrace se zákazníky a podporovat včasné nasazení našich datových center s IOWN APN.

Ve Velké Británii byly připojeny stanice HH2 v Hemel Hempsteadu a LON1 v Dagenhamu (cca 89 km), zatímco v USA byly připojeny stanice VA1 a VA3 v Ashburnu (cca 4 km), a to pomocí zařízení NEC APN, které měřilo zpoždění a jitter zpoždění mezi datovými centry.

Ve Velké Británii byla obě datová centra propojena se zpožděním menším než 1 milisekunda (přibližně 0,9 ms) a jitterem menším než 1 mikrosekunda při rychlostech 100 Gb/s a 400 Gb/s. Společnost uvedla, že při stejném připojení prostřednictvím tradičních optických vláken by došlo ke zpoždění 2 milisekundy. Poskytovatelé cloudu často vyžadují, aby datová centra v daných cloudových regionech měla mezi sebou zpoždění menší než 2 ms. V USA bylo při 4km zpoždění zaznamenáno méně než 0,06 ms.

Společnost NTT poznamenává, že budování nových zařízení v městských oblastech je stále obtížnější a fotonické spoje mohou propojit zařízení ve vnitřním městě (často zařízení typu carrier hotel nebo Edge s bohatým propojením) a zařízení na venkově (často větší vysokokapacitní areály), jako by šlo o jedno zařízení.

„APN poskytla velmi nízkou latenci, kterou vyžadují současné a nově vznikající případy použití. Patří mezi ně distribuovaná analýza umělé inteligence v reálném čase, jako je průmyslový IoT a prediktivní údržba, inteligentní dohledové systémy, inteligentní sítě a správa energie, detekce a reakce na přírodní katastrofy a další,“ uvedla společnost. „Cílem této iniciativy je přeměnit geograficky distribuovanou IT infrastrukturu na funkční ekvivalent jednoho datového centra.“

Společnost NTT již dříve uvedla, že plánuje komerční využití IOWN v roce 2030.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: NTT

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS