Přeskočit na obsah

OpenAI má systém umělé inteligence, který převádí text na realistická videa

Společnost OpenAI představila nový systém umělé inteligence (AI), který dokáže na základě textových pokynů od uživatelů vytvářet realistická videa. Firma o tom informovala na svém blogu. Start-up OpenAI, který ve známost vešel po uvedení nástroje ChatGPT, je zatím poslední firmou, jež generativní AI využívá pro vytváření videí. Sociální sítě zaplavila videa, která ukazují, co nový nástroj dokáže. Firmu OpenAI podporuje technologický gigant Microsoft.

Systém AI nazvaný Sora dokáže rychle vytvářet až minutová videa, která představují „komplexní scény s více postavami, specifickými typy pohybu a přesnými detaily objektu a pozadí“, uvedla na svém blogu firma.

Nástroj bude zpočátku k dispozici omezenému počtu tvůrců, napsal na sociální síti X šéf OpenAI Sam Altman. Firma systém zpřístupnila týmu odborníků, kteří mají za úkol posoudit bezpečnost nástroje před jeho začleněním do produktů společnosti.

Generátory pro převod textu na video už dříve představily firmy Meta Platforms, Google či Runway AI. Technologie může urychlit tvůrčí proces, ale zároveň vyvolává obavy, že by mohla ohrozit živobytí umělců a přispět k šíření dezinformací, napsala agentura Bloomberg.

OpenAI počítá s tím, že po uvedení na trh bude možné zjistit, zda bylo video vygenerováno nástrojem Sora. Detekce produktů vytvořených umělou inteligencí však není bez problémů. OpenAI loni odložila vývoj nástroje, který měl odhalovat text vygenerovaný AI, zdůvodnila to nízkou mírou přesnosti.

TZ/ČTK

Zdroj: ICT NETWORK NEWS