Přeskočit na obsah

Penetrace 5G v Malajsii dosáhla v polovině dubna 36 %

Ministr komunikací Fahmi Fadzil uvedl, že technologie 5G v současné době pokrývá 80,2 % populace země. Míra přijetí služeb 5G v Malajsii dosáhla k polovině dubna 36 %, což je nárůst z míry přijetí 12-15 % v listopadu, podle zpráv místního tisku.

„Za pouhých pět až šest měsíců se nám podařilo zvýšit přijetí z přibližně 15 % na současných téměř 36 %. Je zřejmé, že mnozí z nich těží z výhod, zejména prostřednictvím dostupných balíčků 5G,“ řekl ministr.

Aby se zvýšilo přijetí 5G mezi mladými lidmi, Fahmi uvedl, že požádal Malajskou komisi pro komunikace a multimédia (MCMC), aby vedla diskuse s místními operátory o poskytnutí balíčků 5G pro vysokoškoláky.

Fahmi také uvedl, že se očekává, že malajsijská vláda v krátkodobém horizontu představí druhou síť 5G, která podle úředníka může přinést výrazné zlepšení jak v pokrytí služeb, tak v míře přijetí.

Malajsijská vláda nedávno oznámila nové členy představenstva státní sítě 5G Digital Nasional Berhad (DNB). Jmenování bylo oznámeno po podpisu smlouvy o úpisu akcií (SSA) pěti místními operátory za účelem získání 70% podílu v síti DNB koncem loňského roku.

Podle malajsijského ministra pro digitální technologie Gobind Singh Dea tato jmenování dláždí cestu k implementaci duálního systému sítě 5G v asijské zemi.

DNB byla zřízena malajsijskou vládou v roce 2021 jako účelová společnost pro rozvoj síťové infrastruktury 5G v zemi, kterou by soukromé telekomunikační firmy využívaly k nabízení služeb 5G svým zákazníkům. Síť 5G DNB byla nasazena společností Ericsson.

V květnu 2023 malajsijská vláda oznámila, že v roce 2024 umožní nasazení druhé sítě 5G, a dodala, že bude vytvořen nový subjekt pro správu druhé malajsijské sítě 5G. V té době ministr komunikací Fahmi Fadzil uvedl, že rozhodnutí povolit druhou síť 5G v zemi bylo učiněno s cílem vyhnout se jedinému bodu selhání a zajistit redundanci pro služby 5G.

Malajsijské úřady uvedly, že země přejde na duální síť 5G, jakmile DNB dosáhne 80% pokrytí v obydlených oblastech, k čemuž došlo v prosinci 2023. V tomto měsíci podepsalo pět hlavních malajsijských mobilních operátorů smlouvy o úpisu akcií, aby získaly společný 70% podíl v DNB.

Podle podmínek dohody se místní operátoři CelcomDigi, Maxis, U Mobile, Telekom Malaysia a YTL Power International dohodli, že každý koupí 14% podíl v DNB, přičemž každý z nich bude investovat přibližně 50 milionů dolarů. Podle malajsijské vlády se očekává, že tyto úpisy akcií budou dokončeny mezi únorem a dubnem 2024 poté, co budou splněny požadavky na hloubkovou kontrolu.

Malajsijská vláda již dříve uvedla, že si ponechá „zlatý“ podíl v DNB, stejně jako zbývající 30% podíl. Vláda také potvrdila, že nebude mít žádný podíl ve druhé síti 5G.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS