Přeskočit na obsah

Spouští se cloudová firma GPU Nscale, která nabízí přístup ke grafickým procesorům AMD

Byl spuštěn nový poskytovatel GPU cloudu spoléhající se na hardware AMD.

Nscale oznámil své oficiální spuštění a nabízí služby založené na GPU akcelerátorech AMD Instinct MI300X.

Společnost nabízí služby z datového centra firmy Arkon Energy, která se zabývá těžbou kryptoměn a sesterské společnosti Arkon Energy v norském Glomfjordu. Areál je poháněn vodní energií a využívá přirozené chlazení.

Společnost Nscale uvedla, že její zásobník umělé inteligence může zákazníkům poskytnout cenu, výkon a efektivitu pro náročné pracovní zátěže LLM a GenAI.

Kromě MI3000X stránka společnosti uvádí, že nabízí také přístup ke grafickým procesorům AMD MI250 a grafickým procesorům Nvidia A100, H100 a V100. Společnost říká, že její cloud lze použít pro úkoly, jako je trénování umělé inteligence, vykreslování a vědecké výpočty.

„V nadcházejících letech se umělá inteligence rozšíří do všech podniků, produktů a služeb, což povede k bezprecedentní poptávce po infrastruktuře umělé inteligence. Posláním společnosti Nscale je demokratizovat vysoce výkonné výpočty a uvolnit potenciál umělé inteligence,“ řekl Josh Payne, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Nscale.

„Spojením špičkové technologie od AMD s hojnou a levnou energií v Norsku nabízíme cloudovou platformu AI nové generace, která je nejen výkonná, ale také udržitelná a nákladově efektivní.“

„V AMD věříme v transformační sílu umělé inteligence a jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat se společností Nscale na poskytování cloudových instancí akcelerátoru AMD Instinct MI300X,“ dodal Andrew Dieckmann, korporátní viceprezident a generální ředitel AMD Instinct Business.

„Prostřednictvím platformy AI Cloud Services společnosti Nscale bude MI300X poskytovat vysoce konkurenceschopný výkon generativního odvozování umělé inteligence a využívat otevřený softwarový ekosystém AMD ROCm, který umožní přesvědčivou výhodu celkových nákladů na vlastnictví oproti jiným alternativám na trhu.“

Payne ze společnosti Nscale je také generálním ředitelem společnosti Arkon Energy a dříve založil společnost Battery Future Acquisition Corp SPAC. Nedávný příspěvek na LinkedIn od Paynea potvrzuje, že Nscale byl vyčleněn z Arkonu.

Arkon říká, že vlastní a provozuje bitcoiny na místech po celé Austrálii a na mezinárodní úrovni, se zaměřením na zařízení za měřiči na místech obnovitelné energie, těžbu vlastních mincí a hostování hardwaru pro ostatní těžaře.

Společnost Arkon zahájila provoz v roce 2021 se zařízením o výkonu 5 MW v australském Brisbane. Společnost v únoru 2022 získala 2,6 milionu dolarů v pre-seed financování.

Společnost Arkon získala v listopadu 2022 28 milionů dolarů na rozšíření svých operací a získala evropské datové centrum, čímž převzala datové centrum Hydrokraft AS o výkonu 30 MW v Norsku, které bylo spuštěno v roce 2021 a od té doby bylo modernizováno na 60 MW.

Společnost pak koncem loňského roku získala dalších 110 milionů dolarů ve financování vedeném společností Bluesky Capital Management za účasti společností Kestrel 0x1 a Nural Capital a získala velkokapacitní zařízení v Ohiu.

V USA má Arkon v současné době provozní kapacitu 117 MW ve dvou datových centrech v Ohiu; zařízení o výkonu 95 MW v Hannibalu a zařízení o výkonu 22 MW v Hopedale. Společnost má dohody o navýšení kapacity o dalších 190 MW.

Společnost prochází vlastní fúzí SPAC s BM3EAC Corp.

HPC a společnost Kontena, která se zabývá těžbou kryptoměn, nasadila v lokalitě Glomfjord dva ze svých těžebních kontejnerů.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Foto: Arkon Energy / Nscale

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS