Přeskočit na obsah

Plzeňská firma vyvinula systém virtuální reality pro rehabilitaci

Firma VR Medical z Plzně, která spolupracuje s plzeňskou fakultní nemocnicí na využití nástrojů virtuální reality při rehabilitaci, postoupila do finále celosvětové soutěže VR Awards. Soutěž oceňuje ve 12 kategoriích projekty virtuální reality, které mají pro společnost zásadní přínos. Plzeňská firma je jedním z devíti finalistů v kategorii zdravotnictví. Vyhlášení vítězů se uskuteční 1. prosince 2022 v Rotterdamu.

Na vývoji a aplikaci systému VR Medical se podíleli vědci i lékaři. Vznikl produkt, který propojuje potřeby pacientů a medicínské postupy. Díky tomu získal systém certifikaci od Státního úřadu pro kontrolu léčiv a lze ho využívat v celé Evropské unii.

„Naším hlavním cílem při vývoji VR Medical bylo zlepšit kvalitu života pacientů a zároveň umožnit zdravotníkům přístup ke všem potřebným datům tak, aby svým pacientům mohli individuálně a okamžitě upravovat jejich rehabilitační program,“ řekl zakladatel firmy Konstantin Novikov. Aplikace, které nemocnice pro své pacienty využívá, jsou podle něj jednoduché a intuitivní, takže jim porozumí nejmladší i nejstarší pacienti.

V klinické studii například nemocnice zkoumá, jak může virtuální realita pomoci v rehabilitaci lidem s omezenou funkcí ramenního kloubu. Pacienti se ve virtuálním světě přesunou na zahradu, na hory, k moři nebo na pustý ostrov, kde při plnění různých úkolů zároveň procvičují potřebné části těla. Virtuální prostředí je pro ně méně stresující, zmírňuje vnímání bolesti při cvičení, zvětšuje pohybový rozsah i jejich motivaci, řekla v dubnu primářka Oddělení léčebné rehabilitace FN Plzeň Andrea Kunschová. „Pacienti jsou příběhem a virtuálním světem zcela pohlceni. Jsou motivovaní, úkoly plní s nadšením a překonávají díky tomu své limity v rozsahu pohybu. Velkým přínosem je zároveň posouvání prahu vnímání bolesti při cvičení,“ doplnila nyní.

VR Medical vytvořila systém 30 aplikací, které pomáhají pacientům i odbornému zdravotnickému personálu při rehabilitaci. Systém je s úspěchem využíván jako podpůrná rehabilitační metoda u traumatologických a ortopedických pacientů, velký efekt má ale u široké škály diagnóz, třeba i u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou, doplnil Novikov.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: Zdraví-lidé.cz