Search
Close this search box.

Podle plánu s důrazem na informatiku se nyní učí ve zhruba 3000 školách

Podle upraveného vzdělávacího plánu s důrazem na informatiku se nyní učí ve zhruba 3000 školách. Základní a střední školy se postupně do výuky nové informatiky zapojují od září 2021. S přípravou jim pomáhá organizace ministerstva školství Národní pedagogický institut (NPI), který k tomu využívá peníze z Národního plánu obnovy (NPO). Školení se dosud zúčastnilo přibližně 9000 učitelů. V ČR je podle statistik ministerstva zhruba 4200 základních a 1300 středních škol, na kterých učí asi 138.000 pedagogů.

„Celkově projekt poskytl podporu 2936 školám, z nichž se některé přihlásily k podpoře již v roce 2021. Proškolených 9115 zástupců škol představuje 88 procent cílového množství účastníků vzdělávacích aktivit,“ uvedla Šplíchalová.

Projekt financovaný z peněz NPO má podle mluvčí za cíl do konce roku 2025 podpořit 3370 škol a proškolit 10.400 učitelů. Nová informatika se má zaměřit na rozvoj dovedností spojených s digitalizací, tematicky se věnuje třeba informačním systémům, práci s daty a programování. NPI školám při zavádění revidované výuky informačních a komunikačních technologií (ICT) pomáhá mimo jiné pořádáním vzdělávacích kurzů a nabídkou webinářů, sdělil manažer podpory v revizi rámcových vzdělávacích programů (RVP) ZŠ a gymnázií v ICT Tomáš Řebíček.

Takzvanou malou revizi RVP, ve které se klade důraz na informatiku, schválilo ministerstvo roku 2021. Školy podle nových vzdělávacích plánů musí upravit svou výuku nejpozději od letošního 1. září ve všech ročnících prvního stupně a nejpozději o rok později na druhém stupni. S výukou ale mohly začít už v září 2021. Na změny v ZŠ navázal úřad aktualizací učebních programů pro gymnázia, která podle dříve představeného harmonogramu musí povinně změny zavést ve všech ročnících od září 2025.

Nové pojetí informatiky ověřovalo ministerstvo v letech 2019 a 2020 ve spolupráci s pedagogickými fakultami ve vybraných školách. Na základě ověřování vznikly nové učebnice a návody pro výuku. Zástupci některých školských organizací ale tehdy kritizovali to, že na úkor výuky informatiky se redukuje učivo v předmětech, jako je fyzika, přírodověda a zeměpis.

Ministerstvo školství a NPI nyní připravují takzvanou velkou revizi RVP. Úpravy učebních plánů pro ZŠ a SŠ slíbila vláda ve svém programovém prohlášení. Důraz by se měl podle kabinetu do budoucna klást na občanské vzdělávání, etickou výchovu, finanční a mediální gramotnost a kritické myšlení. Nový učební plán bude povinný od září 2025 pro žáky v prvním a šestém ročníku ZŠ.

Ministerstvo by do roku 2024 mělo z NPO na digitální vzdělanost školáků rozdělit 4,3 miliardy, řekla dříve jeho mluvčí Aneta Lednová. Cílem je mimo jiné podpořit schopnosti školáků pracovat s moderními technologiemi, zlepšit vybavení škol a založit fond techniky, kterou budou školy potřebným žákům půjčovat. Úřad spravuje dotace z NPO ve výši 23 miliard korun. ČR by měla z NPO získat zhruba 180 miliard korun.

TZ

Zdroj: ICT NETWORK NEWS