Přeskočit na obsah

V lednu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,6 %

Míra zaměstnanosti

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v lednu 75,3%. Oproti lednu 2022 se zvýšil o 0,4 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,6 %, u žen 68,8 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 44,3 %, u 30–49 let 88,4 %, u 50–64letých 80,2 %.

Míra nezaměstnanosti

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v lednu 2,6 %. Meziročně se zvýšil o 0,2 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,3 %, u žen 3,1 %.

„Ve státech jižní Evropy, jako je Řecko, Španělsko či Itálie, bývají míry nezaměstnanosti u mužů typicky nižší než u žen. V Česku je situace obdobná, i zde jsou nezaměstnaností výrazně více ohroženy ženy. Za celé období trvání Výběrového šetření pracovních sil, tedy od roku 1993, byla míra nezaměstnanosti u žen vyšší v průměru téměř o polovinu, a ještě se nestalo, aby byla v nějakém období nižší než u mužů,“ vysvětluje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Míra ekonomické aktivity

Podíl ekonomicky aktivních k populaci 15–64letých dosáhl 77,4 %. Oproti lednu 2022 se zvýšil o 0,6 procentního bodu. Míra ekonomické aktivity mužů (83,5 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen (71,0 %) o 12,5 procentního bodu.

Mezinárodní srovnatelnost

Veškeré uvedené údaje jsou sezónně očištěny. Vztahují se k věkové skupině 15–64letých. Pocházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) prováděného vlastní tazatelskou sítí ČSÚ v domácnostech a jsou metodicky odlišné od administrativních dat Úřadu práce ČR o evidovaných uchazečích o zaměstnání (konkrétně ukazatele Podíl nezaměstnaných osob).

VŠPS má mezinárodně srovnatelnou metodiku, která definuje zaměstnané a nezaměstnané v souladu s doporučeními Mezinárodní organizace práce. ČSÚ data z tohoto šetření pravidelně zasílá Eurostatu, který z nich připravuje měsíční přehledy o nezaměstnanosti za členské státy EU, avšak za věkovou skupinu 15–74 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině 15–74 let byla v lednu 2023 za Českou republiku na úrovni 2,5 %.

V souladu s mezinárodní metodikou pro VŠPS se zjišťování provádí pouze v soukromých domácnostech, nejsou pokryta hromadná ubytovací zařízení, ani dočasná přístřeší. Z těchto důvodů se příchod válečných uprchlíků z Ukrajiny v trendech zatím projeví jen okrajově.

Přílohové tabulky 1 a 2 obsahují konzistentní časové řady základních ukazatelů trhu práce a počty zaměstnaných a nezaměstnaných osob od roku 1993.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy