Přeskočit na obsah

Připravujeme zahradu na jaro

Říká se „Březen, za kamna vlezem“, jenže pokud máte vlastní zahrádku, možná bude lepší trávit čas na čerstvém vzduchu než někde u krbu. Příroda se totiž začíná probouzet k životu a již v březnu je potřeba se vrhnout na první práce. Na škodu nebude ani revize zahradního náčiní.

První kroky po zimě

Po dlouhé zimě je třeba zahradu zbavit starého listí, popadaných větví, šišek, uschlé trávy a dalších nedostatků. Jako první věc, pomocí níž bychom to mohli udělat, nás asi napadnou hrábě. Ovšem pokud si chcete práci usnadnit, zkuste nejprve posbírat případné větve či kameny a následně si vezměte k ruce zahradní vysavač, který vám pomůže zbavit se starého listí. Listí použijte na kompost, který si můžete jednoduše založit, případně jej vyhoďte do kontejneru s bioodpadem. Pokud se na zahradě vyskytují krtince, zlikvidujte je.

Trávník

První jarní sečení by mělo probíhat v době, kdy je ještě trávník krátký, abyste nekosili více jak třetinu délky travních stébel. Díky tomu budete mít zelenou plochu po celou sezónu hezky rovnou. Poté bude třeba trávník provzdušnit vertikutátorem, aby se stéblům dobře dařilo a snadno se dostávala voda i ke kořenům. Jestliže na travní ploše zůstanou holá místa, vysejte zde novou regenerační směs a celý trávník pohnojte. Zakládáte-li zcela nový trávník, březen je ideálním měsícem, kdy tak učinit.

Před prvním sečením prověřte funkčnost sekačky nebo křovinořezu. U sekačky dotáhněte šroub u nožů, které je vhodné ještě před tím nabrousit (buďto svépomocí, nebo můžete využít služeb specializovaného servisu). U křovinořezu zkontrolujte kvalitu strun a pokud bude potřeba, vyměňte je. Jste-li vlastníkem robotické sekačky, dobijte akumulátor na plnou kapacitu. Je-li vaše zahrada opravdu veliká a nemáte k seči zahradní traktor, zvažte jeho koupi.

Záhony

Jakmile se trochu oteplí, půda na záhonech by se měla prokypřit a zbavit plevele. K tomu stačí obyčejná motyčka. Je-li ale záhon větší, rozhodně si pořiďte kultivátor. Zakládáte-li nové záhony, zbavte je drnů včetně kořenů a půdu zryjete do hloubky 20–30 centimetrů. Takto načechranou zeminu ošetřete vhodným hnojivem, špatně neuděláte ani pokud použijete univerzální hnojivo pro ovoce, zeleninu či okrasné rostliny. Následně nechte záhon několik týdnů odpočinout a na začátku dubna můžete začít se sázením.

Dřeviny a keře

V březnu je třeba se postarat i o ovocné stromy a okrasné dřeviny, protože jsou ještě ve vegetativním klidu. Pokud jste neprovedli prořez, teď je ta správná chvíle vytáhnout řetězovou pilu nebo odvětvovač. Ale pozor, jen u některých dřevin, a to jabloní a hrušní. Slivoně nebo meruňky prořezávejte až těsně před vykvetením a višně a třešně až po letní sklizni. Stromy dostatečně pohnojte. Nejlépe kapalnou směsí, kterou nalijete do několika vyrytých děr kolem kmene. Ovlivníte tím hojnost budoucí úrody. Ovocné i okrasné keře také prořežte a pohnojte. To samé platí pro růže, které je třeba ještě probrat od starých a nemocných výhonků, stejně tak je vhodné poprvé sestřihnout živý plot.

Ořezané větve se dají samozřejmě také dobře zužitkovat. V drtiči nebo štěpkovači z nich připravíte směs do kompostu, mulčovací kůru, a štěpky se dokonce dají použít i jako základ na podpal.

Hodláte-li sázet nové dřeviny, zaměřte se na keříky. Ovocné stromy je lepší vysadit na podzim, abyste je nepřipravili o zimní vláhu, nicméně pokud se o ně budete přes léto starat a zalévat je, můžete se do toho pustit už v první polovině března. Jaro je ale nejvhodnějším obdobím pro výsadbu meruněk, broskvoní, maliníků nebo borůvek. Ke konci března je čas pro jahodník.

TIP:

Akumulátorové zahradní nářadí dnes dokáže zastat mnoho práce. Na baterii můžete mít prakticky vše potřebné, od sekačky, křovinořezu a vertikutátoru, přes řetězové pily a odvětvovače, až po fukar, nůžky na živý plot nebo tlakovou myčku. Díky nepřítomnosti elektrického kabelu na nich oceníte především jejich manévrovatelnost a obratnost. Při dostatečné zásobě baterií pak zvládnete delší pracovní zátěž i na vzdálených místech bez elektrické přípojky. Nevýhodou je, že akumulátory jednotlivých výrobců nelze kombinovat, a tak je nutné vybrat si jednoho výrobce, který má na jeden typ akumulátoru co nejširší nabídku, případně to nářadí, které potřebujete právě vy.

TZ

Zdroj: KANKRY

Generated by Feedzy