Přeskočit na obsah

Rizikový kapitál v kryptu překonal hranici 1 miliardy dolarů již druhý měsíc po sobě

Již druhý měsíc v řadě přesáhly investice rizikového kapitálu do sektoru kryptoměn 1 miliardu dolarů, což naznačuje neustálou expanzi trhu. V dubnu bylo ve 161 investičních kolech získáno celkem 1,02 miliardy dolarů, což je o něco méně než 1,09 miliardy dolarů ze 186 obchodů v předchozím měsíci. Tento úspěch je významným milníkem, který odpovídá maximům dosaženým v říjnu až listopadu 2022.

Tento úspěch byl umožněn pozoruhodným úsilím o získávání finančních prostředků. Securitize, společnost zabývající se tokenizací aktiv v reálném světě, získala investici ve výši 47 milionů dolarů v čele se společností BlackRock. Monad, nazývaný „Solana killer“, získal masivních 225 milionů dolarů od společností Paradigm a Coinbase Ventures. Auradine, firma zabývající se blockchainovou infrastrukturou, získala 80 milionů dolarů, zatímco Berachain, blockchain vrstvy 1 založený na Cosmosu, obdržel 100 milionů dolarů.

Firmy zabývající se blockchainovou infrastrukturou se ukázaly jako hlavní příjemci a v roce 2024 získaly financování rizikovým kapitálem ve výši 1,7 miliardy dolarů. V těsném závěsu následovaly decentralizované finanční protokoly s 626 miliony dolarů. Naopak decentralizované autonomní organizace letos obdržely pouhé 3 miliony dolarů.

Firmy rizikového kapitálu Pantera Capital a Paradigm aktivně hledají značné finanční prostředky pro nové kryptoměnové podniky. Pantera Capital usiluje o navýšení o 1 miliardu dolarů, což je potenciálně největší v kryptoprůmyslu od května 2022. Mezitím se společnost Andreessen Horowitz, přestože získala 7,2 miliardy dolarů pro různé technologické sektory, zdržela přidělení dalších finančních prostředků do svého fondu zaměřeného na kryptoměny.

Analytici společnosti Bernstein Research předpokládají růstovou trajektorii kryptofondů a odhadují, že do pěti let dojde k financování rizikovým kapitálem ve výši 500 až 650 miliard dolarů, což je pozoruhodný nárůst oproti současnému ocenění 50 miliard dolarů. Takové prognózy podtrhují obrovský růstový potenciál a přitažlivost kryptotrhu.

Od roku 2014 financování rizikového kapitálu v oblasti kryptoměn raketově vzrostlo a v 5 195 kolech financování přesáhlo 100 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že rok 2024 již v 604 kolech přesáhl 3,67 miliardy dolarů, je toto odvětví připraveno překonat působivé financování ve výši 9,3 miliardy dolarů dosažené v roce 2023, což představuje další milník na jeho evoluční cestě.

Zdroj: coinedition.com

Zdroj: ICT NETWORK NEWS