Přeskočit na obsah

Rozhovor s Pavolem Luptákem o krypto projektech z pohledu bug bounty programů

Pavol Lupták Hacktrophy AEC SECURITY 2023

Společnost HACKTROPHY byla partnerem konference AEC SECURITY 2023, kde Petr Smolník udělal rozhovor se spolumajitelem společnosti Pavolem Luptákem.

Petr Smolník: Ahoj Pavle, vítám tě v dalším dílu z řady našich povídání v B2B podcastech o kybernetické bezpečnosti. Aktuálně jsme na konferenci AEC SECURITY 2023. Ty jsi tady měl přednášku o bug bounty programech, a co to vlastně bug bounty programy jsou. Teď se Tě zeptám na důležitou otázku, o které jsme se předtím bavili, a která v dotazech na pódiu nepadla. Proč je důležité být v bug bounty programu i v případě tzv.“krypto projektů“?

Pavol Lupták, spoluzakladatel Hacktrophy a CEO Nethemba
Pavol Lupták, spoluzakladatel Hacktrophy a CEO Nethemba

Pavol Lupták: Ten důvod je podobný jako u jakýchkoliv jiných projektů, a je to vlastně kontinuální monitorování bezpečnosti a stavu bezpečnosti u toho projektu speciálně.

A co je velmi důležité zmínit je, že hlavně u krypto projektů jde o skutečně velké peníze často v řádu milionů až miliard. Takže tam je ta bezpečnost klíčová, a proto například existují také dedikované firmy, které umožňují auditovat speciálně krypto projekty.

A principiálně je možné auditovat jakoukoliv kryptosměnárnu, nebo například platební bránu, která běží na kryptu. V HACKTROPHY máme dokonce poměrně hodně takovýchto klientů.

Také je možné auditovat decentralizovaný smart kontrakt napsaný v jazyce Solidity, popřípadě také v jiném programovacím jazyce, který je určený pro decentralizované programy.

PS: A je to nebezpečí v této oblasti způsobené tím, že se v poslední době vyrojilo hodně takovýchto kryptoprojektů, kryptosměnáren, a krypto prostě ve světě roste?

PL: V podstatě je to způsobeno tím, že se do krypto projektů přesunuje značná část ekonomik. Důležité je ale také to, že v kryptu nefunguje chargeback. Pokud někdo hackne a zneužije tvoji platební kartu, tak pokud ji máš pojištěnou, tak transakci s velkou pravděpodobností můžeš reklamovat. Jednoduše tu negativní platbu nahlásíš a banka ti ji následně po reklamačním řízení vrátí.

Ale v případě krypto projektů to není možné. To znamená, že pokud dojde k nějakému úniku krypto prostředků chybou zabezpečení, tak ta transakce je nenávratná, a ten proces se nedá zvrátit.

Takže podle mne je to problém, který způsobuje to, že je v případě těchto projektů kladen důraz na kyberbezpečnost, a ta by tak měla být klíčovou oblastí v případě těchto projektů.

PS: A máš pro naše čtenáře, diváky a posluchače nějaký tip, jak být bezpečný ve světě kyberbezpečnosti, ale také kryptosvěta? 

Hacktrophy logoPL: Velmi rád. Já sám používám velmi populární peněženku české společnosti SatoshiLabs, která se jmenuje Trezor Model T.

A abyste to měli skutečně bezpečné, tak je třeba tam zapnout dvě věci.

Tomáš Strýček, CEO, AEC a Peter Katrinec, Managing Director, Hacktrophy
Tomáš Strýček, CEO, AEC a Peter Katrinec, Managing Director, Hacktrophy

Jedna věc je tzv. Shamirovo schéma. Znamená to, že když si tu hardwarovou peněženku připojíš do počítače, tak ti to vygeneruje 20 – 25 náhodných slov, které je třeba si někam poznamenat.

A Shamirovo schéma znamená, že ten soubor slov si dokážeš rozdělit na více částí. Například na 5 částí, a každou z těch částí můžeš dát jinému důvěryhodnému člověku.

A můžeš definovat, že když se třeba tři z těchto lidí setkají, a poskytnou najednou svoji část toho textu, tak je možné sestavit celý ten „kód“, na jehož základě je možné vygenerovat přístupové klíče k této krypto peněžence.

Tak první důležitá věc je používat Shamirovo schéma a druhou důležitou věcí je mimo pinu, který je u těchto krypto peněženek standardem, zapnout také tzv. heslové fráze.

Znamená to, že vlastně samotný přístup k nějaké konkrétní peněžence je ještě dodatečně šifrovaný symetrickým šifrováním. Takže i když se třeba ti tři vámi vybraní lidé sejdou společně, a dají dohromady ten tzv. seed (sada slov) pro obnovu šifrovacích klíčů, tak i přesto se k finančním prostředkům v té peněžence nedostanou, pokud nebudou znát tu „pass phrase“, tedy heslo k té peněžence.

PS: Vzpomínám si na to, jak jsi zmiňoval tři základní bezpečnostní pravidla pro jakékoliv ukládání dat…

PL: Základní pravidla jsou: něco mít (nějaký šifrovaný token, hw trezor atp.), něco znát, čili tady je ta pass phrase, takže šifrované heslo, a dodatečně, pouze pro identifikaci, nějaký biometrický identifikační prvek (otisk palce). Upozorňuji, že biometrické prvky by se neměli používat pro autentizaci, ale pouze pro identifikaci.

PS: Děkujeme za rozhovor, a také za bezpečnostní tipy pro naše čtenáře, diváky i posluchače.