Přeskočit na obsah

Rychlost LTE loni vzrostla až o 40 procent

Rychlost mobilního internetu LTE v loňském roce vzrostla u tuzemských operátorů až o 40 procent. Nejrychlejší síť měl v prosinci T-Mobile s průměrnou rychlostí 53,1 Mbit/s, což je meziroční zrychlení o 17 procent. Následuje O2 s dvoupětinovým nárůstem na 48 Mbit/s a třetí je Vodafone s průměrem 39,7, což je proti začátku roku čtvrtinové zpomalení. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Loňský rok byl ve znamení vypínání starších mobilních sítí 3G, což se projevilo i v meziročním poklesu jejich rychlosti až o více než třetinu. Vodafone 3G ukončil v březnu, O2 a T-Mobile je v některých lokalitách nechávali spuštěné ještě v prosinci.

Pevné internetové připojení xDSL přes metalické telefonní vedení loni zrychlilo v průměru o 15 procent na 26,5 Mbit/s. Nejrychlejší připojení nabízel Český Bezdrát s 31,1 Mbit/s. Nejpomaleji surfovali zákazníci Vodafonu s 22,5 Mbit/s. Vodafone ale zároveň nabízí připojení v největší kabelové síti bývalé UPC. V té loni zvýšil rychlost o 12 procent na 48 Mbit/s.

Průměrná rychlost optického internetu loni vzrostla o 12 procent na prosincových 42,7 Mbit/s. Nejrychlejší optickou síť měl i přes dvouprocentní zpomalení Cesnet se 49,3 Mbit/s. Nejpomalejší síť měl T-System, kde průměr dosahoval 18,1 Mbit/s.

Rychlost Wi-Fi sítí se loni zvýšila průměrně o 17 procent na 27,3 Mbit/s. Nejvyšší rychlost nabízel SkyNet s průměrem 42,6 Mbit/s. Naopak u Fortechu byl průměr 14,4 Mbit/s.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy