Přeskočit na obsah

Shawn Layden: Exkluzivita je problém

Exkluzivita je Achillovou patou herního průmyslu. Tak to aspoň tvrdí bývalý šéf PlayStationu Shawn Layden. O co opírá svá tvrzení?

Shawn Layden: Exkluzivita je problém

Bývalý šéf PlayStationu, Shawn Layden, se v nedávném rozhovoru pro Game Beat vyslovil proti praxi exkluzivních her pro konkrétní herní platformy. Současný trend podle něj vede k frustraci hráčů, kteří se po zhlédnutí atraktivního traileru dozví, že hra je dostupná pouze na jiné, než jejich vlastní platformě. Výsledkem je rozčarování a dilema: počkat na nejisté vydání pro svou platformu nebo investovat do nové konzole kvůli jediné hře.

Musí se změnit přístup

V rozhovoru Layden poukazuje na příklady z mobilního průmyslu, kde firmy jako Apple a Google začaly uvolňovat své dříve striktní politiky, umožňujíce tak aplikacím být dostupnými napříč různými platformami. Podobné kroky směrem k otevřenějšímu prostředí může sloužit jako inspirace pro herní průmysl. Layden věří, že přístup ke zvýšené kompatibilitě mezi různými systémy může přinést prospěch celému odvětví.

Exkluzivita spíše prodělává

Layden dále komentuje rostoucí náklady na vývoj her, zejména ty singleplayerové, které se stávají stále nákladnějšími kvůli rostoucím očekáváním hráčů. To podle něj vede k tomu, že společnosti riskují vyloučení potenciálních a dlouhodobých zákazníků tím, že si uzavírají trh exkluzivitami. Zvláště u her, které jsou závislé na stálém přísunu nových hráčů, jako jsou free to play a live service hry, může být tento přístup zvláště škodlivý.

Nakonec Layden upozorňuje na potřebu změny strategie herních společností. Místo soustředění se na maximální zisk z existujících zákazníků by se měly více zaměřit na přilákání nových hráčů a rozšiřování svého zákaznického základu. Změna paradigmatu by mohla přinést nové příležitosti pro růst a udržitelnost v konkurenčním herním průmyslu, zatímco by současně mohla zmírnit frustraci hráčů spojenou s exkluzivitami.

Obrázek: playstation.com

Příspěvek z superparmeni.eu

Zdroj: Gamers Generation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS